středa 21. února 2018

Bibimbap, korejský národní poklad



Milý deníčku...bibimbap (비빔밥) je přesně to jídlo, co chcete jíst za studených zimních večerů, neboť Vám dodá sílu, vitalitu, zahřeje a nasytí. Pro mne je to korejský národní poklad, i když dobrá, největší poklad je kimčchi. Jestli jste kimčchi ještě neochutnali, o hodně jste přišli, protože křupavé fermentované a pálivé zelí, to prostě chceš! Dokonce se o něm mluví jako o jedné z nejzdravějších potravin, které působí jako prevence rakoviny! A pozor, závislost vzniká rychle!:) Bibimbap znamená v překladu něco jako "miska rýže" a původně to bylo jídlo, kdy se vlastně mohly využít všechny zbytky. Já ho připravuji cíleně a nenechte se odradit množstvím ingrediencí, je to ve finále snadné a rychlé:) Šťavnaté maso, dobrá rýže, svěžest, pálivost, to vše prostě tvoří dokonalou souhru. Korejská kuchyně skrývá totiž netušené poklady (třeba už jen palačinky pajeon) a bibimbap je tím základním kamenem!





A jak na to...

1 mrkev
balíček baby špenátu
2 stroužky česneku
500g mletého hovězího
4 vejce ( recept je tak pro 4 osoby)
korejská pasta gochujang nebo hoisin omáčka a mleté chilli
3 jarní cibulky
svazek čerstvého koriandru nebo dvě hrsti sójových klíčků
sezamová semínka
sójová omáčka
sezamový olej
kimčchi (buď domácí, recept najdete třeba tady Nebo si kupte již hotové, já osobně mám moc ráda kimchi od I Love Hummus)
jasmínová rýže (hrnek rýže v suchém stavu stačí cca pro 4 osoby)

Na suché pánvi si opražím dvě lžíce sezamových semínek, dám do misky a nechám vychladnout. A zároveň si dám vařit rýži, v dostatečně osolené vodě. Pokud byste hledali super recept na rýži, tak si nejdřív v hrnci rozehřejte olej, nasypte na něj rýži, promíchejte a lehce osmahněte a na hrnek rýže zalijte cca dvěma hrnky vody, dostatečně osolte a uvařte. Nebo upeče v troubě, nebo ještě lépe, vše uvařte v remosce. Pokud používám koriandr tak si ho nasekám na větší kusy, pokud výhonky, tak je lehce spařím horkou vodou a nechám stranou. To samé udělám se špenátem. Špenát a případně i výhonky pak promíchám s lžičkou sezamového oleje, osolím, opepřím a promíchám s nasekaným česnekem. Mrkev si oloupu, nakrájím na nudličky a na lžičce oleje lehce osmažím na pánvi po semínkách, měla by být stále křupavá, stačí asi minuta a poté ji promíchám se lžičkou sezamových semínek. Taky nechám stranou.
Jarní cibulku ráda přidávám pro její svěžest a křupavost, tak si ji nasekám na malá kolečka. Vezmu si pánev po mrkvi, dám na ni mleté hovězí a za stálého míchání nechám opékat, trochu si ho rozdělím aby bylo v malých kouscích. Přidám 2 lžíce sójové omáčky, pokud máte tmavou, je to výhra. Nechám opékat dokud nebude maso hotové. Pokud máte horké/vařící kameninové misky, které se v Koreji k podávání bibimbapu používají, můžete na podávání bibimbapu použít jen syrový žloutek, tím že si ho v horké misce promícháte s rýží tak se víceméně udělá, já používám klasiku, volské oko, takže si na jiné pánvi udělám volská oka z vajec. A nakonec, pokud nemám pastu gochujang, smíchám hoisin omáčku se špetkou mletého chilli. Nebo i větší špetkou, záleží na chuti. Ano, chuť je jiná, ale celkem se mi do bibimbapu hodí. A jdu servírovat. Do misky dám rýži a tu postupně dokola obkládám trochou koriandru/výhonků, špenátem, mrkví, masem, jarní cibulkou, kimčchi a omáčkou. Doprostřed dám vejce. A pak je to už jen na Vás. Já si nejraději vše dohromady promíchám a jím, stejně jako Korejci lžící, nebo klidně použijte hůlky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena