pátek 20. června 2014

Jahodový dort nejen na Midsommar

  
Milý deníčku...slavnost letního slunovratu je rozšířena po celé Skandinávii, a největší jsou tyto oslavy ve Švédsku, kdy se slaví tzv. Midsommar . Letos připadá přesně na 21. června, kdy se budou po celém Švédsku lidé opíjet (aneb System Bolaget, řízený státní prodej, kde si na příděl můžete koupit alkohol, dostane pořádně zabrat) a všude se bude slavit, zapalovat ohně a vztyčovat tzv. Midsommarstang, vysoké požáry omotané zelenými listy a květinami, něco na způsob naší májky, okolo nichž se tančí a zpívá. Touto oslavou začíná léto a prázdniny (které dětem končí již v polovině srpna), takže jsou všichni neskutečně veselí a dívky a ženy si vlasy ozdobí obřími květinovými věnci, tzv. Midsommar krans. Sbírání květin a bylin noc před Midsommarem má vůbec zvláštní význam. Stejně jako u nás, jsou tyto pověry spojené s tím, že kvítí má čarovnou moc, například pokud si dá dívka na Midsommar pod polštář květiny, nasbírané noc před ním, spatří ve snu svého budoucího manžela! A pokud si noc před Midsommarem (u nás je to vlastně tzv. Svatojanská noc) sednete pod jabloň, spatříte celou svoji budoucnost! No, nezkuste to! Midsommar je především oslavou rodiny, lásky (zlí jazykové a švédské statistiky tvrdí, že v březnu budou porodnice praskat ve švech) a pospolitosti a proto není divu, že nedílnou součástí je jídlo. Všechny (nejen) švédské rodiny se scházejí, společně venku slaví, grilují a ládují se sledi, novými bramborami, gravad laxem, masovými kuličkami köttbullar  a akvavitem, nechutnou dánsko/švédskou pálenkou z kmínu (pokud jste donuceni zkusit, chtějte alespoň variantu s koprem, je jemnější). No a co nesmí chybět, jsou jahody a tuny a tuny šlehačky. A nejlépe když vše spojíte do dortu, tzv, midsommar tårty, která bude celou oslavu korunovat. Já pro letošní oslavu Midsommaru zvolila tradiční britský (ehm..) základ ve formě Victoria Sponge Cake, neboli Viktoriina piškotového dortu (což musíte uznat je stylové vzhledem ke švédské korunní princezně), tuny šlehačky a hodně, hodně jahod. Glad Midsommar till er alla!

 


A jak na to...
 
Na 2 formy 18/20 cm:
300g másla
250g cukru krupice
4 vejce
300g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
kapka vanilkové esence
 
Vymažu dvě stejné formy máslem a vyložím pečícím papírem. Rozšlehám máslo s cukrem do pěny, přidám vejce a vanilkovou esenci, vymíchám. Smíchám mouku se solí a práškem do pečiva. Vše přidám do tekuté směsi a opět vymíchám, opatrně, na hladké těsto. Rozdělím do forem, na přibližně stejné dva díly a korpusy peču na 180 °C, dokud nejsou zlatavé, asi půl hodiny. Poté nechám vychladnout chvíli ve formě a pak bez formy na mřížce.
 
jahodová či malinová marmeláda
šlehačka (pokud se bojíte, tak použijte i ztužovač)
jahody
práškový cukr
 
Spodní korpus namažu ze shora a vrchní zespoda marmeládou. Na spodní korpus navrstvím jahody, poté šlehačku, poté zase jahody a poté zase šlehačku. Opatrně přiklopím vrchním korpusem a pocukruji.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena