čtvrtek 27. června 2013

Köttbullar med grädd sås


Milý deníčku..jaké jídlo by udělala správná (nejen) švédská housewife na večeři? No přeci švédské masové kuličky köttbullar ( čti šet-bul:ar) se smetanovou omáčkou! Zapomeňte na IKEU a jiné mražené náhražky, kuličky jsou lehké na přípravu a chuť je naprosto bezkonkurenční. Správná kulička musí být křupavá na povrchu, šťavnatá uvnitř a plavat v úžasné smetanové omáčce. Věřte mi, jak jednou ochutnáte, nebudete chtít už jiné! Co je velké plus, stačí jich udělat více do zásoby a dát zamrazit na příště...Vyhrňte si rukávy, pusťte si Váš oblíbený song od ABBY (na míchání doporučuji Take a chance on me či Does your mother know) a nezapomeňte koupit brusinky...We Can Do It!

 


A jak na to..

Kuličky:

0,5 kg mletého hovězího masa (nejlépe směs přední a plec)
2 uvařené brambory ve slupce, oloupané a nastrouhané nahrubo
2 cibule, nahrubo nastrouhané
vejce, pokud je malé tak 2
polovina tuby sardelové pasty
dvě lžičky Solamylu
sůl, pepř

Vše smíchám a tvořím navlhčenou dlaní malé kuličky. Smažím je na oleji lehce dohněda, z pánve přendám na plech s pečícím papírem (bez oleje) a peču na 180°C dohněda a dokřupava.

Omáčka
(Jasně, je možné koupit omáčku v prášku, ale tato je vážně lepší..)
Šlehačka
Plnotučné hořčice
Sójová omáčka
Worcestrová omáčka
¹/² kostky hovězího bujónu
pepř

Šlehačku zahřívám společně s bujónem, 2 lžičkami hořčice a 2 lžičkami sójové omáčky do zhoustnutí, dochutím kapkou worcestru a pepřem.

Kuličky jsou prostě nejlepší s jemnou bramborovou kaší a brusinkami.

4 komentáře:

  1. Tak tenhle receptík určitě uvařím a přidám ke svým oblíbeným, protože nám u Tebe moc chutnal. Jen si musím chvíli počkat až se nám na svět vyklube maličký-tvůj synoveček a já budu moct opět solit:-)Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mne velice těší a už se na synovečka moc těším!!!(a ano, bez solení není žádné jídlo, naprosto chápu,nějaký rodinný gen:-)

      Vymazat
  2. Kulicky z Ikey jsem mela rada, tyhle miluju! :) Pripadavam na "to do" list.

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena