pátek 20. prosince 2013

Gravad lax s bliny

 
Milý deníčku...na silvestrovské oslavy se vždy snažím připravit nějaké méně všední jídlo, které mohou lidé jíst v průběhu večera (i když nedám dopustit i na domácí veku a poctivé české chlebíčky, již brzy Vás o tom přesvědčím). Ať již jste zastánci bujarých oslav, či spíše jako já klidnějšího veselí a setkání s přáteli, chce to dopřát si nějaké opravdu dobré jídlo a pití.  Na Silvestra proto nikdy nepohrdnu klasickou severskou dobrotu, naloženým lososem neboli gravad lax.


Nu a k tomu servíruji lehce dekadentní bliny, neboli malinké lívanečky z pohankové mouky, ač již s lososem nebo jako druhou variantu s kaviárem, vařenými vejci a zakysanou smetanou. Bliny naleznete skoro ve všech východních kuchyních, i třeba v židovské. Pro fajnšmekry doporučuji přidat jemně nasekanou šalotku, krásně zvýrazní chuť kaviáru. Společně s gravad laxem tak vytvořím zcela novou kosmopolitní chuť :-)


A jaké víno si dopřát před silvestrovským přípitkem? Vinorum cz. vybralo velice výrazné víno, kupáž z odrůd Viognier, Pinot Gris a Pinot blanc, tedy Bartok, ročník 2009 od egerského vinařství Gál Tibor. Víno to je hodně silné, velice elegantní a opravdu se dle mého snese jen s výraznými jídly, jako je třeba gravad lax. V chuti převládalo koření, výrazná chuť exotického ovoce a krásně se doplňovalo se slaností lososa, koprem, jemností zakysané smetany a zemitou plností blinů.

 
A jak na to...
 
Gravad lax
1 kg filetů lososa
90g sůl
bílý pepř
40g cukr krupice
svazek kopru
medová hořčice, např. Maille
 
Z filetů lososa odstraním pinzetou kosti a kůži. Nasekám si kopr a smíchám ho s cukrem a solí. Přidám bílý pepř a promíchám. Lososa pomažu hořčicí. Na dno misky dám polovinu směsi, na ni potřené filety a zasypu zbytkem koprové směsi. Misku zabalím do folie a zatížím. Dám asi na 3 dny do ledničky. V průběhu lososa otáčím a vylévám přebytečnou vodu jež pustí. Poté krájím na velmi tenké plátky a podávám s hořčičnou omáčkou (medová hořčice, olivový olej a ocet - smíchám na emulzi, přidám špetku nasekaného kopru), čerstvým koprem a bliny.
 
Bliny
200 ml plnotučného mléka
půl kostky droždí
1 vejce
lžička cukru
sůl
2 lžíce zakysané smetany
150g pohankové mouky
 
Ohřeji mléko na teplotu lokte. Smíchám ho s droždím, zakysanou smetanu, cukrem a solí. Přidám žloutek a z bílku umíchám sníh, který vmíchám do těsta. Nechám na teplém místě asi 30 minut vykynout. Z těsta smažím malé palačinky, nejlépe bez oleje, jen tak nasucho (na to potřebujete litinovou pánev).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena