pátek 6. května 2016

Pohanka s bryndzou, cibulkou a chorizem


Milý deníčku...květen je čas májové bryndzy, za mne asi nejúžasnější ze všech pokladů slovenské gastronomie. Bryndza z 50% ovčího a 50% kravského mléka je jedním z nejzdravějších věcí, co si můžete dopřát! A navíc ta jemná, slaná a krémová chuť, co lehce drhne v zubech, je prostě nepopsatelně dobrá. Nejlepší bryndza je májová neboli letní, neboť se již pastviny zelenají a to je znát na mléku, ze kterého se vyrábí. A pohanka zase dodá skvěle oříškovou chuť. A aby toho zdravého nebylo moc, osmažená cibulka a chorizo tohle jídlo zase pikantně doplní. 




A jak na to...

hrnek pohanky - kroupy
1 a půl hrnku vody
šetka soli, pepř, olivový olej
2 cibule
polovina choriza (ve vegetariánské verzi lze vynechat a přidat místo něj špetku mleté papriky)
pažitka, asi hrst
letní bryndza, asi 180g

Pohanku zaliji studenou a nechám asi dvě hodiny odstát a nechat nabobtnat. Poté asi 10 minut vařím v osolené vodě a nakonec sliji. Cibuli si nakrájím najemno a trošce olivového oleje osmahnu, poté přidám na půl kolečka nakrájené chorizo, lehce opeču. Na cibuli přidám pohanku, promíchám a nechám vše prohřát, trochu opepřím. Polovinu bryndzy rozdrobím do pohanky, přihodím hrst pažitky, promíchám a servíruji, zasypu zbytkem bryndzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena