neděle 10. dubna 2016

Minicheesecakes se slaným karamelem


Milý deníčku...proč si neudělat radost klasickým cheesecakem v mini variaci s dokonalou tečkou v podobě zlatého karamelového oka? Jednoduché a božské. A výborný dezert na párty! Ale pozor - slaný karamel? Dělám dvojnásobnou dávku a jím ho po večerech lžící...




Cheesecake:
30g másla
necelé balení máslových sušenek
špetka skořice
300g krémového sýra
100g cukru krupice
lžíce hladké mouky
lžička vanilkového extraktu
2 vejce
50 ml šlehačky

Rozdrtím sušenky spolu s máslem a kořením. Muffinovou formu si vyložím košíčky, vtlačím do nic sušenkovou hmotu a dám na 180 °C a 5 minut zapéct. Nechám vychladnout. Vyšlehám sýr,cukr a smetanu s vanilkovým extraktem a přidám vejce. Vše dobře prošlehám do hladkého krému. Naliji na do košíčků. Peču na 160 °C, troubu vůbec neotvírám, asi 15 minut a poté teplotu snížím na 110 °C a dopékám asi dalších 10 minut. Poté nechám vychladnout, cheesecaky se trochu propadnou, což je dobře a ně naliji karamel a nechám dobře vychladit.

Slaný karamel:
225g cukru krupice
85g másla
120 ml šlehačky
menší lžička soli - velkých krystalů či plátků mořské soli, na tomto opravdu nešetřete

Rovnou Vám říkám, že Vám dost karamelu zbude. Což je ale dobře:) Na litinové pánvi si připravím z cukru karamel, občas cukr promíchám. Jakmile je rozpuštěný, o něco stáhnu teplotu a vmíchám do něj máslo. Pozor, bude to hodně prskat, musíte míchat, hmota začne bublat. Poté vmíchám šlehačku, opět to bude bublat. A nakonec vmíchám sůl. Pokud omáčku nespotřebuji (ještě se mi to nestalo), můžu ji nechat asi týden v lednici.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena