neděle 20. května 2018

Japonské nakládané ředkvičky


Milý deníčku...tsukemono je japonský výraz pro nakládanou zeleninu, která se konzumuje nejčastěji jako doplněk rýže a polévky, kdy úžasně doplňuje nevýraznou chuť rýže a naopak výraznou chuť misa nebo dashi (rybího) vývaru a nebo jako součást kaiseki, což je styl tradiční japonské haute cuisine, slavnostní večeře o několika chodech, které jsou v naprosté harmonii, dokonalé ve své jedinečnosti, chuti, přípravě, barvě a použitých surovinách, což je vždy neskutečný zážitek. A tsukemono s přesně danými pravidly co a do čeho se nakládá, bývá většinou jedním z chodů a harmonicky propojuje všechny chody. Nejraději pro moji vlastní jarní tsukemono používám klasické ředkvičky (ano, zcela nejaponskou ingredienci ;), jimž lák ještě pozvedne pikantnost. Jsou dokonalé jako příloha k jakkoli upravenému masu a neskutečně skvělé jsou do salátů. Já si je nejraději dávám na snídani s miskou dobré miso polévky, troškou rýže a kouskem rolované vaječné omelety tamagoyaki





A jak na to...

2 svazky ředkviček
175 ml horké vody
120 ml rýžového octa
6 lžic cukru
lžička soli

Ředkvičky si omyji a odkrojím konce. Rozkrojím na čtvrtiny. V hrnku si promíchám všechny ostatní ingredience,aby se rozpustily ty suché. Ředkvičky si naskládám do dobře umytých zavařovaček a zaliji nálevem. Dám je do lednice odpočinout asi 3 dny před konzumací, čím déle tam budou, tím více změní barvu až na celo sytě růžovou. V lednici vydrží asi měsíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena