čtvrtek 3. května 2018

Chřestový krém


Milý deníčku..má milovaná chřestová sezóna je tu! Moje oblíbené chřestové klasiky jako je chřest s hollandou, krémové chřestové rizoto, či klasiku podle Julie Child kuřecí prsa na žampionech a chřestu by byl přímo hřích nedoplnit mým nejoblíbenějším chřestovým receptem, krémovou chřestovou polévkou, která je neskutečně hogo fogo, úžasná a okouzlíte jí celé své okolí. Trocha sebechvály neuškodí :) Poprvé jsme ji jedla v Hamburku v restauraci Brook  - Německo je prostě chřestová velmoc -  a tohle je taková moje skromná variace. Přidávám do ní jen skoro syrový (protože syrový zelený je úplně nej!) chřest a vychutnávám si tak jeho chuť dosyta. Šparglu zdar!





A jak na to...

500g bílého chřestu
500g zeleného chřestu
1 smetana ke šlehání
máslo
hladká mouka
citrón nebo bílý vinný ocet
malá cibule nebo polovina střední


Oba chřesty si od hlavičky dolů oloupu a omyji. Dřevnaté konce odlomím, můžete je dát do základu polévky, ale před mixováním je vyhoďte! Nakrájím na kousky a hlavičky nechám vcelku. Říkejte se co chcete, oloupaný chřest je lepší. Cibulku si nakrájím na jemno. Na asi lžíci másla si zpěním cibulku, a pokud používám ocet, zastříknu ji jím. Pokud citrón, přidávám až nakonec. Na máslovou cibulku přidám lžíci mouky, udělám si světlou jíšku a zaliji asi litrem vody, dobře rozšlehám. Přidám - pozor- bílý chřest, kromě hlaviček. Osolím, opepřím a nechám provařit, bude to trvat chvíli, než chřest změkne, spíš jde o to, aby se provařila mouka. Polévku rozmixuji na krém a na posledních pár minut přidám kousky nakrájeného zeleného chřestu a hlavičkou bílého i zeleného. Mám ráda když je na zkus, ne uvařený. Případně dosolím, opepřím a pokud jsme nedávala ocet, dochutím citrónovou šťávou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena