úterý 13. února 2018

Pečené vepřové se zelím a bramborovým knedlíkem


Milý deníčku...blog nezemřel, blog žije!:) I já:) I když začátek roku 2018 byl poněkud více hektický. Tak kupříkladu skvělá dovolená v Itálii a plynule navážeme neplánovanou operací, pobytem v nemocnici a současnou rekonvalescencí...a než jsem se rozkoukala, je tu konec masopustu:) Pokud nemáte v plánu dnešní "tučné úterý" osladit upečením švédských kynutých kořeněných bochánků, plněných sladkou mandlovou pastou a šlehačkou, tedy Semlor (a je to vážně pecka, to mi věřte), chce to něco vydatnějšího, nejlépe z domácích luhů a hájů? No vážně, znáte (krom svíčkové na smetaně, jasně:) něco, co více vystihuje naši kuchyni? Tedy samozřejmě než přejedete k německým či rakouským sousedům:) Než vepřová se zelím a knedlíkem? A rovnou říkám, že jsem nikdy nebyla fanda v kuse upečené vepřové, zelí se slaninou a těžkého houskového knedlíku. Vepřová se dá udělat líp, než prostě flákota a hutný knédl. A proto ji dělám s nadýchaným bramborovým knedlíkem a vepřovou, žádný bůček, žádnou kýtu, ale šťavnatou a křupavou krkovičku. Je tam ta křupavost klasických výpečků a jelikož nikdy nefláknu kus masa na talíř, ale pěkně ho natrhám na kusy, nezaplácáte si žaludek a neodkrvíte mozek..aspoň ne najednou:) A k tomu lehce nakyslé zelí a nadýchaný knedlík, dobré pivo... no prostě užijte si poslední den masopustu!








A jak na to...

Vepřové:
krkovice, počítejte plátek na osobu
kmín
sůl, pepř
česnek
cibule
sádlo

Krkovici osolím, opepřím a pokmínuji. V pekáčku si zpěním nepatrnou lžičku sádla a přidám jednu nakrájenou střední cibuli (na 2 plátky krkovice nebo na jeden silnější) a asi tři stroužky česneku, nasekané. Poté přidám plátky masa, nechám zatáhnout a potom hned pekáč zadělám alobalem či pokličkou a přendám do trouby, vyhřáté asi na 175 C. Nechám asi 5 minut péci a pak podliji lehce vodou. Peču asi dvě hodinky, dle potřeby podlévám a z toho na poslední půlhodinu odklopím, aby maso krásně došlo a opeklo se. jelikož pracujete s krkovicí tak Vám moc tuku nezbude, tudíž není třeba dělat šťávu.

Zelí:

1 cibule
1 hlávka bílého zelí
olej
1 větší oloupaný brambor
ocet
kmín
cukr
pepř a sůl

Ze zelí odkrájím dřevnatý košťál a nakrájím na nudličky nebo nakrouhám. Na oleji si zpěním najemno nakrájenou cibulku, přidám zelí, posypu kmínem, trochu posolím a zaliji vodou, tak aby zelí nebylo úplně ponořené. Za chvíli přidám najemno nastrouhaný brambor a promíchám. Uvařím doměkka a dochutím solí, pepřem, octem a případně cukrem - vše přiměřeně dle chuti.

Bramborový knedlík:

asi kilo brambor, nejlépe den předem uvařených ve slupce a zcela chladných
1 vejce
500g dětské krupičky
lžička soli

To že si brambory uvaříte den předem Vám zaručí, že se Vám knedlík povede:) Okolí sice může namítat, že dělá knedlík z horkých brambor, ale tady je po nastrouhání třeba pracovat setsakra rychle, protože jinak Vám těsto začne řídnout a výsledný knédl se rozvaří. Takže den předem uvařené brambory (jinak tady pozor, po slití horké brambory nechte brambory dokonale vychladnout, než je znovu zaklopíte a dáte do lednice - mohly by se Vám zapařit a zkysnout - a věřte mi, nebude dobře ani jim, ani potom Vám..) si oloupu a nastrouhám najemno kromě asi dvou, ty si nastrouhám nahrubo, bude to mít lepší strukturu. Přidám vejce a pomalu zapracovávám krupici se solí. Potom si podsypu vál hrubou moukou nebo krupicí a uhnětu hutné těsto, které rozdělím a zformuji tak na 3, 4 šišky. Dejte pozor aby byly pravidelné a ne nikde moc široké nebo tenké. Knedlíky opatrně vložím do vroucí osolené vody  a vařím cca 20 - 22 minut, to že předtím vyplavou neznamená, že jsou už hotové! Šišky vylovím z vody a nejlépe je rychle protáhnu pod tekoucí ledovou vodou aby se zatáhly a zpevnily, jelikož ale u toho budete nadávat a bude Vás to pálit, nebo Vám nedejbože knedlík spadne do dřezu, s klidným svědomím to vypustím a pouze knedlík propíchám, aby měla pára kam utéci a knedlíky se nesrazily. Vždy je nechám chvíli odstát, ještě horké se špatně krájí. 

No a poté již jen nandám zelím, přidám plátky bramborového knedlíku a natrhám si kousky pečené krkovice s trochou výpeku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena