středa 13. prosince 2017

Rybí polévka


 Milý deníčku...rybí polévku buď člověk miluje nebo zatracuje. Já k ní měla v dětství taky silně rozporuplný vztah, což se změnilo věkem a teď si nedokážu Vánoce bez silného rybího vývaru představit. Miluji jak finskou lososovou Lohikeitto, norskou rybí, maďarské Halászslé, prostě rybí polévka kdykoli:) Mým favoritem je ale vánoční hustý rybí krém. Podobný jsem před lety jedla v Café Louvre, ale trošku jsem si základní strukturu receptu vytunila. Protože co se lépe snese s Vánocemi než portské, že. A co překvapivě dodá naprosto úžasnou chuť rybí polévce. Nebo spíš tu její chuť úplně vystřelí. Stane se z ní prostě dokonalá ozdoba štědrovečerní tabule, to mi věřte!








A jak na to...


1 kapří hlava
odřezky z masa, ploutví, ocasu
mlíčí nebo jikry
máslo
7 mrkví a 6 petrželí nebo 2 mrkve, 2 petržele a sáček mražené zeleniny pod svíčkovou
1 cibule
nové koření
bobkový list
celý pepř, sůl
muškátový oříšek (nemusí být)
portské (ruby)
šlehačka
cukr
pečivo na krutony

Kapří hlavu si omyji, vyloupnu oči (použijte ostrý nůž  - je to jako měkký míček, musíte oko zespodu podebrat a tahat - pokud vám praskne sklivec, tak oční důlek musíte hlavně pořádně vymýt) a žábry nechávám. Upřímně, na chuť polévky nemají žádný vliv. Hlavu vložím spolu s odřezky, oloupanou cibulí na poloviny, 2 oloupané mrkve a dvě petržele, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a tři bobkové listy asi do litru a půl studené vody a přivedu k varu. Poté ztlumím, seberu pěnu a nechám vařit zvolna asi hodinu, nechte jen probublávat. Poté si přes síto přecedím na čistý vývar. Z hlavy a odřezků si oberu veškeré maso bez kostí (nezapomeňte na líčka) a nechám na později. Připravím si mrkve a petržel - tedy ten zbytek. Oloupu a nakrouhám na nudličky. Na asi třech lžících másla zpěním oloupané a nakrouhané mrkve a petržele NEBO přidám sáček mražené zeleniny. Lehce nechám opéci, posypu asi lžičkou cukru, nechám jej zkaramelizovat a zaliji necelou dcl, spíš víc jak půl deci portského vína. Poté přiliji vývar, trochu osolím a nechám vařit na středním plameni, dokud není zelenina měkká. Mezitím si asi na lžíci másla osmažím mlčí a nebo jikry a nebo vše, pokud máte dohromady. Jen to mlíčí předtím lehce překrájím. Když jsou osmažené, část servíruji jako předkrm pro nedočkavce na čerstvém nebo opečeném kousku pečiva, osolené a opepřené. Jakmile je zelenina ve vývaru měkká, odstavím a promixuji na hladký krém. V hrnečku si rozmíchám asi 150 ml šlehačky, přiliji horký rozmixovaný vývar, promíchám, vliji do horké polévky a ještě jednou vše promixuji. Polévku vrátím zpět, nechám provařit, na konec do ní přidám obrané maso a jikry/mlíčí. Poslední fáze je dochucení - solí, špetkou mletého pepře a lehce můžete strouhnout i muškátového oříšku, ale zvládnete to i bez něj. Podávám ozdobené čerstvou petrželkou a osmaženými krutony z pečiva - osmažené samozřejmě na másle:)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena