středa 20. prosince 2017

Kapří hranolky s koprovou majonézou


Milý deníčku...kapří hranolky, třeboňská specialita, jsou nejlepší pěkně horké a..nebo studené, takhle v noci, když Vás chytne žravá. Dlouho jsem pátrala po receptu a ty nejlepší hranolky jsem našla na blogu MENU domů. Přidala více vína, to spolehlivě vytáhlo veškeré "bahno" a zjistila, že to je opravdu pecka. Kapří hranolky jsou naprosto skvělou alternativou pro štědrovečerní menu. Nebo Vám už salát leze krkem. A nebo je léto a máte chuť na skvělou večeři se skleničkou vychlazeného bílého vína. Kapr je vděčná ryba po celý rok (ať už ho pečete na kmíně, s paprikovou omáčkou nebo si z něj uděláte vydatnou polévku) a bohužel u nás moc nedoceněná. Tak to změňte, zkuste něco nového (kdy jindy než o svátcích) a věřte mi, budete fakt překvapeni!

Přeji Vám ze srdce krásné Vánoce plné skvělého jídla, lásky a hlavně pohody!
Vaše Housewife





A jak na to...

větší čtvrt kila filetů kapra, nejlepší je ta část na břiše
2 dcl suchého bílého vína
polovina balení koření na ryby, používám Vitanu
2 stroužky česneku
olivový olej
slunečnicový olej na smažená
panko strouhanka nebo obyčejná strouhanka
hladká mouka
majonéza
citrón
polovina hrsti nasekaného kopru
sůl

Filety kapra zbavím ještě případných kostí a nakrájím je na hranolky asi 1 cm až 1,5 cm široké. Používám nejraději břišní část kapra, maso je pěkně měkké, skoro bez kostí a drží tvar. Do zavírací misky dám kapří "hranolky", zasypu kořením, přidám lžíci olivového oleje, prolisovaný česnek, zaliji vínem a promíchám. Uzavřu a dám do lednice odpočinout asi na 3 - 4 hodiny, klidně můžete i přes noc. Maso se krásně namarinuje a pak ho už jen obaluji ve směsi hladké mouky a panko strouhanky (nebo obyč strouhanky, ale panko tak nechytá mastnotu) a smažím v oleji tak 2 minuty po každé straně dozlatova. Nechám je na ubrousku okapat, lehce případně osolím (ale předtím ochutnejte, koření má v sobě sůl) a podávám s pečivem a koprovou majonézou, kterou si připravím smícháním

poloviny malé majonézy
šťávy z poloviny
a poloviny hrsti kopru
případně špetky pepře

případně si množství zdvojnásobte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena