čtvrtek 7. prosince 2017

Kapr na kmíně a petrželové brambory


Milý deníčku...Vánoce bez kapra nejsou Vánoce. Po letech odmítání a ofrňování mi to konečně došlo a posledních asi šest let kapra opravdu miluji. Přijde mi hodně nedoceněný, každý si na něm může najít tu část, která mu chutná a vyhovuje. Někdo právě nemusí ono specifické kapří bahnité aroma a na to Vám poradím vynikající trik. Základem je kapra zbavit kůže (to "bahno" se drží v ní), naporcovat a poté kapra naložit do mléka, na den, dva do lednice a pokud chcete přeci jen ono rybí aroma trochu málo zachovat, pokapejte ho citrónovou šťávou a nechte ho v lednici nejlépe den dopředu uležet. A nebo jej ještě potlačíte výraznou omáčkou, jako třeba je kapr na omáčce z pečených paprik. A pokud se necítíte na smaženou kalorickou bombu a chcete tyto Vánoce odlehčit, zkuste lehčí pečenou variantu, kapra na kmíně, másle a s rakouskou klasikou, petrželovými brambory. S lehkým bílým vínem úspěch zaručen!






A jak na to...

Kapr, filet
máslo
olej
hladká mouka
kmín
sůl, pepř
brambory
petržel

Kapra vyfiletuji nebo si rovnou koupím filet a je pouze na Vás, zda ho bude mít s kůží nebo bez. Nakrájím na silnější kousky, osolím a obalím v hladké mouce smíchané s kmínem. V pekáči nebo pánvi si rozpálím máslo, asi dvě lžíce, s kapkou oleje a kapra rychle po obou stranách opeču - nejlépe na plotně ještě. Pokud budete mít kousky s kůži, opékejte stranu s kůží první a také je pak pečte kůží dolů. Vrátím do trouby a podle velikosti a výšky peču asi 20 minut. U kapra moc nehraji na to, aby maso bylo delikátní, ale aby se dobře udělal. Brambory si uvařím v osolené vodě, oloupané a pokud jsou malé tak vcelku, pokud velké tak čtvrtky, sliji. na pánvi si rozpálím asi lžíci másla, přihodím brambory, lehce prohodím a opeču a bohatě zasypu nasekanou listovou petrželkou, chce to promíchat, aby se dobře obalily, osolím a servíruji s kaprem a čtvrtkou citrónu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena