neděle 10. prosince 2017

Joulutorttu, finské vánoční koláčky


Milý deníčku...Joulutorttu je finské tradiční vánoční cukroví plněné povidly. Ve Finsku se tradičně vaří švestky s cukrem a skořicí na výsledný kompot, kterým se koláče, nebo spíše větrníky plní, u nás máme už hotový produkt :) Těsto není sladké, ale je nadýchané a v mžiku hotové, takže ideální pro nečekané adventní hosty nebo na zpříjemnění svátečního večera:) A jelikož Finsko slavilo 6. prosince sto let nezávislosti, je to i cukroví víc než stylové :)






A jak na to...

250g másla
250g mouky
250g ricotty
povidla

Máslo a mouku smíchám v robotu nebo na válu v hutnou drobenku, zapracuji ricottu, zabalím do folie a nechám půl hodinky v lednici odpočinout. Těsto si poté rozdělím cca na tři kusy, hojně podsypávám a vyvaluji, nemělo by být moc průsvitné, cca 1,5 cm vysoké, rozkrojím na stejně velké čtverce, ty naříznu nahoře i dole, takže mi vzniknou 4 trojúhelníky, vnitřek je pevný, na něj dám lžičku povidel a vždy levý roh toho obráceného trojúhelníku ohnu doprostřed přes náplň, takže mi vznikne jakýsi větrník ve finále. Peču na 225 C, pozor, hlídejte je, pečou se velmi rychle, hotové jsou jakmile se těsto nafoukne a začne zlátnout. Na podávání posypu moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena