neděle 3. prosince 2017

Biskupský chlebíček


Milý deníčku..první advent je tu! Čas, kdy by lidé na sebe mohli být milejší, čas setkávání, vůní, lásky a pohody. A návštěv. Jelikož bod vánočního přeslazení ještě nedosáhl svého vrcholu, chce to k sváteční kávě něco sladkého. A já už odmalička nedám dopustit na klasický biskupský chlebíček. Je to vlastně taková naše variace na klasickou britskou sladkost, Vánoční rumový dort, bohužel tedy bez toho rumu:) A kdo byl vždy bohatý, že si mohl dovolit bohatost másla, žloutků, čokolády a sušeného ovoce? Takže název bychom měli vysvětlen:) Každopádně, mám ráda máslovou jemnost těsta, šťavnatost sušeného ovoce a na jazyku se rozplývající čokoládovou ganache. A jak ho jednou zkusíte, už si ho nebudete kupovat hotový v obchodě či cukrárně. Krásný advent!






A jak na to...

150g hladké mouky
120g měkkého másla
110g cukru moučka
prášek do pečiva
4 vejce
špetka soli
rozinky, kandované ovoce a kůra, sušené ovoce, brusinky etc..
100ml šlehačky
100g hořké čokolády

Nejdřív si oddělím bílky od žloutků. Bílky ušlehám na tuhý sníh. Žloutky si vymíchám s cukrem a máslem do hustého krému. Mouku promíchám se lžičkou a půl (nebo půl sáčku) prášku do pečiva a špetku soli, vše vmíchám, nebo všlehám do žloutků a másla. Přidám nasekané sušené ovoce, kandové ovoce a kůru, rozinky, brusinky, vše dle chuti, od všeho asi hrst. Nakonec opatrně vmíchám vyšlehaný sníh.Vymažu a vysypu si buď formu na biskupský chlebíček (to je taková ta hranatá chlebová) nebo formu na srnčí hřbet, vše tam opatrně vliji a peču asi na 175 C asi 45 minut. Poté vytáhnu nechám vychladnout. Poté si připravím si ganache - polevu. Zahřeji si šlehačku na bod varu, do mísy nadrobím čokoládu, zaliji šlehačkou a za stálého míchání nechám rozpustit. Vychladlý chlebíček poté potřu ganachí a nechám ztuhnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena