pátek 3. listopadu 2017

Marocký kuřecí tažín s dýní


Milý deníčku...marocký tažín s dýní je to dokonalé podzimní jídlo do listopadových plískanic, které Vás zahřeje a potěší barvami. Tažín či tajine je styl přípravy jídla, kdy se všechny suroviny dají do jedné uzavíratelné nádoby - do oné nádoby na tažín, takového keramického či kovového komínu. Můj tažín je přímo z Maroka od kamarádky Martiny, ale když vařím pro regiment, používám klasický hrnec a tažín peču v troubě - chutě se tak skvěle propojí:) Kuřecí tažín je na čas jednodušší než třeba jehněčí, takže pokud jste tažín ještě nezkoušeli, začněte s tímto. Je to hřejivý, aromatický, chuťově bohatý, díky a naprosto díky dýni Vás dostane svými podzimními barvami a nasládlou, kořeněnou a přesto svěží chutí...





A jak na to...

dýně
2 kuřecí stehna/prsa
plechovka rajčat
plechovka cizrny
kokosové mléko - plechovka
cibule
3 stroužky česneku
sušené meruňky
100g mandlí
chilli, skořice,kmín
zázvor, asi 4 cm
svazek koriandru
plochá petrželka
šťáva z poloviny citrónu
chilli paprička, nebo sušené chilli dle chuti
med
kuskus
olivový olej
máslo

Kuře si nakrájím na kousky, osolím opepřím a osmahnu na másle s kapkou oleje. Oloupu si nakrájím dýni na kostky.Jakmile je hotové, dám ho na talíř a do alobalu, aby zůstalo teplé a pustilo šťávu. Stonky koriandru, cibuli, oloupaný zázvor, chilli, kmín a česnek si rozmixuji na hladkou pastu. Pastu si opeču na výpeku z masa, přidám kurkumu a zarestuji, případně přidám máslo/olej, nakonec citrónovou šťávu. Přidám maso i s puštěnou šťávou, kousky dýně, přiliji plechovku rajčat, cizrnu bez nálevu a vařím na hodně mírném plameni cca hodinu nebo dám vše péci do trouby (v hrnci).  Rozpustím si lžíci másla s lžičkou medu, přidám 3/4 mandlí, špetku skořice a pokrájené sušené meruňky, směs na posledních 10 minut vmíchám do kuřecí směsi. Dle chuti osolím a opepřím. Podávám s kuskusem (nejlépe se mi osvědčila varianta přípravy, kdy suchý kuskus mírně opeču na trošce oleje, zaliji vodou, osolím, promíchám,nechám odstát, promíchám a vmíchám trošku másla. Nakonec posypu zbytkem mandlí, které si nasucho opražím a poházím koriandrem nebo petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2014 Všechna práva vyhrazena