neděle 3. září 2017

Quiche s cuketou a rajčaty


Milý deníčku...léto je už asi definitivně fuč a nastává moje nejoblíbenější období - začátek podzimu. Žádné výčitky, že nejíte letně lehce, zase se tam pomalu a plíživě vloudí teplo, hřejivost a tuk;) Nejvíc úrody, nejvíc chutných věcí, vše co si jen člověk může přát. A proto likviduji nejen voňavá rajčata, ale i cukety, než zase bude po jejich sezóně:) Tento quiche je taková pavariace - francouzský šmrnc a italské ingredience. Quiche jsou delikátní, elegantní a přesto rustikální záležitostí, skvěle vypadají a ještě lépe chutnají...a tento je vonící po létě, louce, obilí, slunci a vzpomínkách...




A jak na to...

Křehké těsto:
280 g hladké mouky
trocha mouky na poprášení
165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
špetka soli
studená voda
Máslo a mouku zpracuji prsty na drobenku, přidám sůl a asi 8 lžic studené vody, prohnětu a udělám z těsta kouli. Tu zabalím do folie a nechám nejméně půl hodiny v ledničce chladit.

Náplň:
malá cuketa, oloupaná, nakrájená na tenká kolečka, osolená, odstátá a osušená :)
2 - 3 rajčata
1 zakysaná smetana
2 žloutky
1 cibule
stroužek česneku
mozzarella
bazalka
sůl, pepř
trocha olivového oleje

Nakrájím najemno cibulku, osmahnu na oleji, přihodím najemno nasekaný česnek a až směs vychladne, smíchám se zakysanou smetanou a žloutky. Osolím a opepřím, přidám trochu nasekané bazalky a promíchám. Rozválím těsto  na kolo a vyložím jím koláčovou formu (některé formy je třeba vymazat máslem a vysypat krupicí, dle typu formy). Přebytky odřežu a můžu z nich udělat případně ozdobný okraj. Na těsto rozložím vrstvu cukety, pár plátků mozzarelly a potom plátky rajčat. Na ně naliji tekutou směs, tak aby prosákla do všech vrstev a ještě posypu na kousky nasekanou mozzarellou. Peču asi na 180 °C dozlatova a před podáváním můžu posypat bazalkou a přelít kapkou oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena