čtvrtek 27. července 2017

Melanzane alla parmigiana

Milý deníčku...melanzane alla parmigiana neboli lilky po parmsku jsou skvělým letním jídlem, kdy můžete přidat voňavá rajčata a na chvíli se přenést na jih slunné Itálie. Ne, ze zeměpisu jsem opravdu měla jedničky:), parmigiana totiž nevznikla v Parmě, ale je typickým jihoitalským pokrmem, ve své původní verzi právě s lilky, ale zapéct můžete i telecí či kuřecí. Já miluji právě lilky, jsou skvěle jemné, rajčata jim zase dodají pikantnost, táhnoucí se mozzarella a parmazán, sklenku vína a k dokonalé pohodě nepotřebujete víc! 





A jak na to...

2 lilky
rajčatová passata nebo 5 rajčat
1 malá cibule
stroužek česneku
2 mozzarelly
parmazán
sůl, pepř + cukr
hladká mouka
olej na smažení + olivový olej
bazalka na posypání na podávání

Na domácí passatu si hodím do mixéru rajčata, rozmixuji je a vzniklou drť ještě propasíruji na hladkou omáčku, nejlépe to jde za použití naběračky a sítka nebo pasírky. A nebo můžete rajčata oloupat (spařit horkou vodou, slít a oloupat) a rozmixovat ponorným mixérem, zrníčka sice zůstanou, ale chuti to neubere. Pozor, bude to stříkat, doporučuji zástěru nebo neopren. Cibuli si oloupu a nakrájím najemno, zpěním na olivovém oleji, poté přidám nasekaný stroužek česneku, lehce opeču, zaliji passsatou, osolím, opepřím, přidám lžíci cukru a nechám dusit, asi 10 minut.
Lilky si omyji, nakrájím na kolečka (asi 1 cm)  ty posolím, a nechám odpočinout, abych z nich dostala všechnu vodu. Poté je osuším a obalím v mouce. Lilky osmažím na pánvi. Do zapékací mísy začnu vrstvit jednotlivé vrstvy. První je rajčatové sugo. Tím sugem byste měli jakoby zalít celou plochu.Poté lilky. Poté plátky mozzarelly. a zasypu nastrouhaným parmazánem. A takto pokračuji, dokud vše nespotřebuji s tím, že poslední vrstva by mělo být pouze rajčatové sugo, které ještě bohatě zasypu parmazánem. A poté již dám do trouby a peču asi 25 minut na 180 C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena