neděle 9. dubna 2017

Velikonoční crostata s ricottou a Limoncellem


Milý deníčku...Velikonoce, to je nejen doba půstu, ale i  tradičních sladkostí - mazanců, božích milostí či dobrot světových, jimiž tradiční Velikonoce ráda zpestřuji - norský pomerančový koláč či britský Simnel cake a bochánky Hot Cross Buns. Do této společnosti patří i moje italská ricottová crostata, něco jako náš mřížkový koláč, ovšem z křehkého těsta pasta frolla, která je tradičním italským velikonočním dezertem. Já jej vždy vylepšuji o svěží citrónovou chuť a vůni. Nejlépe italským likérem Limoncello (věc kterou si rozhodně pořiďte, přes léto jej uchovávám v mrazáku a do horkých letních večerů neznám nic lepšího), pokud jej neseženete, přidejte prostě citrónovou kůru a trochu rumu. Crostata je skvělá nejen o velikonocích, krásně vláčná a přesto křupavá a osvěžující, což zvyšuji ještě přidáním brusinek. 






A jak na to...

Těsto - Pasta frolla:

140 g moučkového cukru
350g hladké mouky
200g studeného másla
2 žloutky
kůra z jednoho citrónu
špetka soli

Nejjednodušší je udělat z másla,kůry, soli, cukru a mouky drobenku, nejlépe ve foodprocesoru, nebo prostě prohníst dohromady, potom přidat žloutky a ručně spojit v hladké těsto. musíte ale pracovat rychle. Rozdělím na tři čtvrtiny a čtvrtinu. Zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici, nejméně půl hodiny, nejdéle přes noc.

Náplň:
500g ricotty
175 g cukru
2 žloutky
2 lžíce limoncella
šťáva z poloviny citrónu
sušené ovoce - hrst

Vše mimo ovoce vymíchám na hladký krém. Poté přidám sušené ovoce, můžete ho předtím namočit třeba do rumu, skvělé jsou brusinky.

Rozválím větší část těsta a dám je do vymazané a vysypané koláčové formy. Trochu na dně propíchám vidličkou. Na těsto naliji náplň. Z odkrojků a zbytku těsta rozválím placku, ze které vykrajuji tenké dlouhé pásky. Ty skládám do mřížky přes sebe. Peču na 175 C asi hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena