pondělí 20. března 2017

Pravdu najdete na dně sudu portského..Porto


Milý deníčku...Porto je..prostě Porto. Jedno z nejkrásnějších portugalských měst. S nejkrásnějším nádražím s modrými kachlíky azuleios. Město, jehož rozervaným nitrem se jako had vine řeka Douro. Na jedné straně líbivé a opravené, na druhé lehce rozpadající se starobylé domy. Město mostů. Město, kde je spěch nesmyslné slovo. Město na jedné straně ukončené plážemi a na druhé údolím Doura s vinicemi, odkud se Vám nebudete chtít hodně dlouho zmizet. Město s nejhezčím mekáčem na světe. Město architektury. Město jídla. Město vína. Prostě Porto.

# Portské

Tak zaprvé, hrozny se nepěstují ve městě, ale v údolí Doura. Tam se víno začalo pěstovat už za Římanů. No a když se v 17. století Angličané rozhádali s Francií a hrozilo, že by byl přísun vína na Ostrovy zastaven, začali se tam rozhlížet. A jako správní vlastenci nesnesli, aby byli na pronajaté půdě a pozemky zakoupili. Proto ty nejlepší značky portského jsou s anglickými názvy - většinou jmény vinařských rodin. Hrozny se sklízejí a zpracovávají na quintách (vinařské usedlosti) a převážejí do eh, portáren (jak jinak to chcete nazvat), prostě do sklepů ve Vila Nova de Gaia, kde zrají v sudech. Kdyby Vám unikala souvislost s Portem, tak Villa Nova de Gaia je to, co považujte za Porto směrem od starého města přes řeku. A dostanete se tam třeba po mostě Ponte Luís I. (kovová symfonie navrhnuta Gustavem Eiffelem) - z jeho vrchní části je naprosto luxusní výhled! No ale zrání v sudu ještě z vína portské nikdy neudělalo. A jelikož cesta do Anglie byla dříve přeci jen dlouhá (dnes jste v Portu z Gatwicku letadlem za hodinu něco), někoho chytrého napadlo přidat do vína brandy. Jako konzervant. Dodnes tomu neznámému blahořečím. Nejdříve se z vinné šťávy nechá vykvasit mošt, a jakmile vykvasí asi polovina cukru, přelije se to vše do sudů s vinnou pálenkou - tedy brandy. Kvašení se zastaví, cukr zůstane ve víně a zvýše se hladina alkoholu. Voila, jednoduché a účinné. A božské. Nejčastěji se setkáte se třemi druhy - tawny (červené hrozny, sladké, zlatavé, v dřevěných sudech), ruby (červené hrozny,více ovocné, rubínové, v betonových/ocelových sudech) a bílé (bílé hrozny, suché až sladké, nejlepší dobře vychlazené).  Když se projdete po Vila Nova de Gaia, už na nábřeží uvidíte směrovky k sklepům (což vlastně uvidíte i ze strany nábřeží Porta, kdy nad jednotlivými sklepy svítí jména značek), třeba k Sandeman či Cálem, míst, která nabízejí ochutnávku a prohlídku sklepení se sudy, doporučuji ale vydat se do kopců, kde najdete třeba Offley, Graham´s, kde zaplatíte cca 10 eur za ochutnávku několika druhů, seznámení se s historií, výrobou a prohlídkou místností se sudy...


a nebo moji nejoblíbenější značku portského, Taylor´s. Upřímně, za mne není lepší portské. Miluji jejich svěží Chip Dry Port, bílé suché portské, vychlazené jako dobrý aperitiv nebo klasické plné rubínové:) Fine Ruby, s chutí malin, rybízu a ostružin.





# Víno a Wine Quay Bar

Portugalské víno je kapitola sama pro sebe. V Portugalsku najdete 11 vinařských regionů a právě region Alto Douro je jedním z mých nejoblíbenějších. Červená vína jsou odtud hodně plná, bohatá s velkým množstvím tříslovin a bílá zase hodně minerální (některá až skoro slaná), hodně suchá a s příjemnou kyselinkou, což je kombinace, co já moc ráda :) V Portu jsem si oblíbila příjemný wine bar Wine Quay bar, který najdete hned na břehu řeky, v Cais do Ribera, ve čtvrti bývalých rybářských domků, jejichž průčelí shlíží na řeku Douro. Skvělá čtvrť, kousek do centra, na jedné straně plno obchůdků a restaurací, na druhé klid a domácký nádech, když zabrousíte do křivolakých uliček, potkáte většinou jen místní..


A Wine Quay Bar je hodně příjemný, se skvělým výběrem vín, profi a přesto domácký servis, výborné sýry, šunky a další zobání..



# Mercado do Bolhao

Nezapomeňte si udělat výlet na městskou tržnici!




# Sladkosti, pohonná hmota každého Portugalce

Portugalsko je země sladkostem zaslíbená a nejen v Lisabonu, ale i v Portu najdete na každém rohu, v každé pastalerii, každé kavárně, takovou koncentraci lákavých malých zákusků, dezertů a sladkostí, že se Vám z toho bude točit hlava. A snad pak najdete na vzorec káva = něco sladkého. A budete slintat jako Pavlovovi psi.V Portu najdete místní specialitu, croissanty, co vlastně nejsou nadýchané croissanty, ale croissanto-briošky, krásně žluté díky žloutkům a vláčné díky tuně másla..ke snídani to nejlepší!


Prostě nepřeberné možnosti sladkého dopingu na každém rohu..


...a také portugalskou manu, pastéis de nata. Na ty nejlahodnější zajděte do Nata Lisboa, na Rua de Santa Catarina.


# Francesinha

Francesinha neboli " malá Francouzka" je místní specialita, kterou prostě musíte ochutnat. Chlebový sendvič plněný šunkou, vepřovou klobáskou Linguica, voňavou bylinkovou klobáskou Chipolata a pořádným kusem steaku nebo pečeného masa. Pak ještě sendvič obalte sýrem, polijte horkou rajčatovo-pivní omáčkou. Nestačí? Tak před politím udělejte na vrchní část ďolík, kam klepnete žloutek a přidejte k tomu hranolky. A máte Francesinhu Especial. A jedním slovem - (ač se nezdá) fantastické!!! Rozhodně musíte zkusit, dostanete jej na hodně místech, já doporučuji třeba Pastalerii Tupi na Rua de Sá da Bandeira.



# Fine dining v Camafeu

Camafeu je fine dining restaurace, trošku vzdálenější od centra, ale pěšky to pohodlně zvládnete. Krásný interiér, výhled, skvělé jídlo.


My jsme zkusili hřebenatky, s hruškovým pyré a slaninou, oč nezvyklejší kombinace, o to lepší,


kachní salát s pomerančem, ořechy a vinaigrette z portského,


mořského ďasa s černou rýží a aragulou,


a chlebovou polévku s krevetami a koriandrem, variaci na tradiční portugalskou Açordu.


A také variaci na citrónový meringue


a Queijadu, mléčný koláč s dýňovým džemem.


# Bacalhau v Bacalhau

Když jste v Portugalsku tak je sušená treska neboli bacalhau nutnost. 

                            

A hodně dobrou dostanete v Portu v restauraci, ehm, Bacalhau. Je kousek od Wine Quai Baru a je tam fantastický výhled, sedíte venku hned na řekou (když je teplo). Zkuste jak bolinhas, koláčky z bacalhau,


tak zapečenou bacalhau s kaštany. Fantastické! A jste v místech, kde žili rybáři jezdící tresky lovit!

# Mekáč

Jo a mrkněte do toho portského mekáče. Dříve kultovní café, dnes, bohužel, Mekáč.


Tak adios v Portu!



Adresy:

Taylor´s Port
Rua do Choupelo 250

Wine Quay Bar
Cais da Estiva 111

Mercado do Bolhao
Rua Formosa 214

Pasteleria Tupi
Rua de Sá da Bandeira 144

Camafeu
Praca de Carlos Alberto 83

Bacalhau
Muro dos Bacalhoeiros 154

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena