neděle 11. prosince 2016

Vánoční rizoto s dýní a kaštany


Milý deníčku...advent není to o shánění dárků, pečení cukroví, leštění a úklidu, ale o tom, že se sejdete se svými blízkými, s přáteli, s rodinou, společně strávíte čas, dáte si dobré jídlo a pití a užijete si tu naprostou pohodu a klid, protože tohle za nic na světě nevyměníte... A co doporučuji k jídlu, aby to nebylo moc složité na přípravu a přesto skvělé? Zkuste moje vánoční dýňové rizoto s kaštany a šunkou - s tímto zlatem, vyváženou slano-sladkou chutí, kaštany a krémovitostí rozhodně nic nezkazíte!





A  jak na to...

polovina menší dýně, vydlabaná (na dvě porce stačí čtvrtina)
rýže arborio (cca dvě hrsti pro 2 osoby)
polovina cibule
malý stroužek česneku
dobrý zeleninový vývar
bílé lehké víno
špetka tymiánu, špetka skořice
100g schwarzwaldské šunky
dvě hrsti kaštanů
máslo a olivový olej
parmazán

Kaštany si naříznu do kříže ve vypouklé části. Osobně je radši vařím ve vodě (cca 25 minut) než peču, ale můžete použít ten i onen způsob. Poté je ještě horké vyloupu, budete mít popálené prsty, ale stojí to za to. Musíte sloupnout nejen hnědou tvrdou slupku, ale i bílý povlak. Nakrájím si je na plátky nebo na poloviny. Dýni si vydlabu, oloupu a nakrájím na větší kostky. Ty dám na plech s pečícím papírem, pokapu olejem a posypu sušenou šalvějí. Nechám péct  - až je trochu více měkká, asi 4 kousky rozmačkám v zeleninovém vývaru, dodá mu chuť a barvu. Před koncem pečení přidám na plech kousky nasekané šunky a kaštany, dopeču. Nasekám si na jemno cibuli, nechám rozpustit máslo s kapkou olivového oleje a začnu ji opékat, ale nesmí zhnědnout. Potom přihodím česnek, opatrně s ním, stačí opravdu troška. Přidám suchou rýži a osmahnu - rýže začne lehce pukat. Přiliji víno - tak, aby rýže byla do zalitá, ale ne přelitá. Pozor na páru! Co je nejdůležitější - musím ztlumit plamen a míchat - jinak se začne připalovat. Nechám vyvařit. Až se víno vyvaří, což bude opravdu rychle, přidám první naběračku vývaru s dýní a promíchám s rýží. Jakmile se tekutina vsákne, přiliji další. Rizoto nikdy nesmí být nasuchu! Jakmile začne rýže skoro hotová, přidám upečenou dýni a špetku tymiánu a nechám vařit za stálého podlévání vývarem. Jakmile začne rizoto mít tu správnou konzistenci (tedy je měkké a krémové, bude to trvat asi půl hodiny), přidám kaštany, šunku (trochu si nechám ode všeho na ozdobu) vmíchám trochu másla a menší hrst nastrouhaného parmazánu. Osolím a opeřím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena