čtvrtek 15. prosince 2016

Šafránová kladdkaka


Milý deníčku..člověk před Vánoci ještě není přeslazen a proto si nemusíte odpouštět nedělní adventní dezert. A já mám tip na klasickou skandinávskou kalorickou bombu. Kladdkaka, v překladu něco jako mazlavý, patlavý koláč, je tou nejtradičnější švédskou sladkostí. Buď si můžete vychutnat klasickou kakaovou verzi, nebo zkusit vánoční verzi se šafránem a bílou čokoládou, neboť šafrán je nejdražší koření a kdy jindy než na Vánoce si ho má člověk dopřát? (což ve Švédsku platí dvojnásob - viz tradiční šafránové pečivo Lussekatter). A pokud je Vaše kladdkaka dostatečně kladdiga, tedy mazlavá, skoro tekoucí, můžete se považovat za mistra! A nezapomeňte na šlehačku! God Jul till er alla!




A jak na to...

čtvrt lžičky šafránu
100g bílé čokolády
150g másla
3 vejce
160g hladké mouky
špetka soli
140g cukru
trocha rumu

Šafrán namočím ve lžičce rumu a lžičce horké vody. Mouku smíchám se solí. Vejce vyšlehám s cukrem. Rozpustím si máslo společně s bílou čokoládou. Vše pořádně smíchám dohromady. mastím si a vysypu rohy dortové formy, kterou vyložím pečícím papírem. Rozehřeji si troubu na 175 stupňů a kladdkaku peču cca 10 minut, mrknu, jestli se už rohy zatáhly a peču dalších 5 - 10 minut, ale radši méně než více, pokud bude hodně mazlavá, povedla se Vám. Rohy by měly být tuhé a křupavé, stejně tak na povrchu a uvnitř by měla být mazlavá. Nejlepší je ještě teplá, klidně horká. Jen ji nezapomeňte posypat moučkovým cukrem. Podávám se šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena