neděle 18. prosince 2016

Chanukové Latkes


Milý deníčku...chanuka, neboli svátek světel, letos připadá přesně na vánoční čas. Tento židovský svátek připomíná událost, kdy seleukovský panovník Antiochos IV. zakázal studovat Tóru, vyraboval jeruzalémský chrám a judaismus byl zakázán. Proti tomuto se zvedlo mohutné povstání, vedené knězem Matiášem a jeho syny z rodu Makabejských. Povstání bylo úspěšné a Chrám byl osvobozen a znovu zasvěcen. bylo však třeba oleje pro chrámovou menoru, jelikož nalezený olej měl vystačit jen na jeden den. Avšak, vystačil na celých osm. Proto se na památku těchto událostí slaví chanuka, každý večer se na svícnu zvaném chanukija, umístěném poblíž oken či dveří, zapaluje za požehnání, liturgií a zpěvu písní jedna svíce, až poslední večer hoří všechny. Dětem se také v tomto čase dávají drobné dárky. Jídla o chanukovém období jsou skvělá - většinou vše je smažené na olivovém oleji, čímž se právě připomíná zázrak v Chrámu - takže si užijete rozličných plněných koblih a hlavně křupavých bramborový či sýrových latkes. Latkes jsou prakticky variací na naše bramboráky, jen bez česneku a majoránky a podávají se se zakysanou smetanou a jablečným pyré. Sice kombinace nezvyklá, ale věřte mi, skvělá!





Latkes:
1 kg brambor
1 velká cibule
150g krupice nebo macesové mouky
2 velké nebo 3 menší vejce
sůl, pepř
slunečnicový a olivový olej

Brambory oloupu a na nastrouhám na hrubším struhadle. Po částech je dávám do připravené mísy se studenou vodou, aby nezhnědly. Po chvíli je vydělám a dám okapat na síto nebo přes plátno, smyslem je z nich dostat co nejvíce vody. Cibuli si oloupu a rozmixuji na pyré. Potom vše mimo oleje smíchám dohromady a smažím na oleji dozlatova. Dám lehce okapat na papírový ubrousek. Podávám je horké s

Jablečné pyré:
3 jablka
dvě lžíce cukru
citrónová šťáva
mletý badyán
skořice

Jablka si oloupu a nakrájím na kousky, zaliji trochou vody, přidám koření, cukr a citron. Vařím za občasného promíchání, doku se s z jablek nestane hladké pyré. To pak nechám chvíli vychladit. K latkes poté ještě kromě pyré podávám zakysanou smetanu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena