neděle 27. listopadu 2016

Korokke neboli japonské karbanátky


Milý deníčku...jedno jednoduché japonské jídlo, které potěší a uklidní od začínajícího předvánočního shonu jsou korokke. Korokke v překladu znamená kroketa a je tomu tak, tyto karbanátky byly do Japonska přineseny s vlivem evropské kultury na začátku 20. století. Ale samozřejmě, jak je tomu v Japonskou se všemi jídly jiného původu:), byly vylepšeny a více přizpůsobeny japonské chuti. V Japonsku je seženete ve všech supermarketech - mají je buď zmražené, či si je můžete horké koupit přímo u pokladny, nebo třeba v řeznictvích. Je to typické domácí jídlo, které dělají japonské maminky svým dětem a často figurují v odpovědi Japonců na otázku, co Vám připomíná domov. Moje korokke s mletým a masem a cibulí jsou tím nejjednodušším typem, v Japonsku seženete korokke i s kari omáčkou (s japonským kari Vám jsou schopni v Japonsku naservírovat prakticky vše: ), nebo s dýní kabocha (zimní japonská dýně, chutí něco mezi dýní a kaštany). A nejlepší je servírovat ještě horké korokke s tonkatsu omáčkou, kterou běžně seženete v japa shopech či na internetu - ano, tu omáčku kterou si dáte k Tonkatsu, neboli japonskému řízku.




A jak na to...

500g brambor
250g hovězího masa
polovina větší cibule
olej
trochu mléka
3 vejce
hladká mouka
panko strouhanka
sůl, pepř

Tonkatsu omáčka k podávání (seženete stejně jako panko v japa shopech nebo běžně na netu)

Brambory oloupu, nakrájím a uvařím jako když bych chtěla udělat bramborovou kaši. Což vlastně udělám, ale po slití je jen vidličkou rozšťouchám s kapkou mléka, měly by tam zůstat kousky, neměla by to být kaše. Cibuli si oloupu  a nasekám na jemno, osmažím na trošce oleje na pánvi dozlatova a přidám k ní i mleté maso, které osolím a trochu opepřím. Nechám vše trochu vychladnout, přidám jedno vejce a smíchám vše dohromady, případně dosolím. Tvořím ploché karbanátky oválného tvaru, velké asi jako polovina dlaně. Obalím klasicky v trojobalu - mouka, rozšlehané vejce se špetkou soli a panko strouhanka, doporučuji postup zopakovat dvakrát, podruhé již vynechám mouku. Smažím v oleji, jako by to byly koblihy, asi 3 - 5 minut, dozlatova. Servíruji horké, s tonkatsu omáčkou, nebo studené, je to jedno, chutnají vždy skvěle!

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena