neděle 16. října 2016

Dýňové kari s cizrnou a zázvorem


Milý deníčku...podzim je mé nejoblíbenější období, všude je totiž plno barev a můžete si pořádně vyhrát s barvami i ve Vašem jídle. A nebyl by to ten pravý podzim bez dýní! A pokud vás již omrzela dýňová polévka -  klasik, se zázvorem či jemná rakouská, či nemáte čas na přípravu pokladů italské kuchyně - nudlí, dýňových gnocchi či risotta, zkuste tohle úžasné a rychlé kari. I když, spíš tedy jen takovou lehkou variaci na pravé kari :) Je však hřejivé díky zázvoru, vydatné díky dýni a zároveň neskutečně skvěle propojuje pikantnost chilli, jemnost kokosového mléka, oříškovou chuť cizrny a svěžest koriandru. A v případě nastydnutí i přírodní lék - nemůžete zvolit lépe!




A jak na to...

dýně, asi 1,5 kg, vhodná je jak hokkaido tak máslová
plechovka cizrny
1 cibule
3 stroužky česneku
polovina limetky
zázvor
400g rajčat nebo plechovka loupaných rajčat
kokosové mléko
velký svazek koriandru
olivový olej, máslo
chilli papričky
sůl + pepř
římský kmín, kurkuma, hořčičná semínka

jasmínová rýže k podávání

Dýni si rozpůlím, vydlabu, oloupu a nakrájím na kostky. Oloupu si cibuli, česnek a nasekám vše najemno. Na lžičce másla smíchané s olejem si následně zpěním cibuli, přidám česnek, nasekanou chilli papričku (množství však podle chuti - pro méně pikantní stačí špetka), římský kmín, hořčičná semínka a vše opražím. Oloupu si zázvor a nastrouhám si velkou lžíci. Poté si nasekám stonky koriandru a spolu se lžící kurkumy vše včetně zázvoru přidám k cibuli a koření. Zaliji plechovkou rajčat a kokosovým mlékem. Přidám dýni a propláchnutou cizrnu z plechovky. Osolím, opepřím a nechám asi 20 minut vařit, dokud není dýně měkká. Dochutím případně solí a limetkovou šťávou. Podávám s dušenou jasmínovou rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena