čtvrtek 8. září 2016

Telecí s liškami a koňakovou omáčkou


Milý deníčku...sezóna voňavého zlata, tedy žlutých lišek je v plném proudu a já se jich nemůžu nabažit. A když si je neuděláte klasicky na smetaně s knedlíkem, nebo ještě lépe s rakouským semmelknödlem, nebo s těstovinami, zkuste tuhle luxusní variantu v podobě plátku krásně šťavnatého telecího s voňavou hebkou koňakovou omáčkou a křupavou bramborovou kaší. Sice o něco složitější na přípravu, ale stále jedno z těch jídel, když se chcete fakt echt vytáhnout a přitom nemáte moc času...




A jak na to...

plátky telecí kýty
hladká mouka
lišky
šlehačka, asi polovina
koňak
1 šalotka
citrón
svazek čerstvého rozmarýnu
kmín, sůl, pepř

máslo
brambory
mléko

Plátky telecího si mírně rukou naklepu, osolím a opepřím, obalím v hladké mouce. Dám si vařit oloupané a nakrájené brambory, v osolené vodě. Na pánvi si rozpálím máslo a olivový olej a maso zvolna opeču, vezměte ho ale z pánve o chvíli dřív než si myslíte, že by mělo být:) Dám je do talíře či hrnce a přetáhnu alobalem, nechám odpočinout. Do zbytku výpeku přihodím jednu šalotku, trochu rozmarýnu a osmahnu. Šťávu poté sliji a propasíruji přes sítko. Lišky si očistím a osmahnu na trošce másla a kmínu. Na stejné pánvi také smažím necelou hrst obraných jehliček rozmarýnu (dřevnatou část vynechte)- chuť rozmarýnu tak přejde do lišek, ale nemíchejte rozmarýn a lišky dohromady. Z uvařených a slitých brambor si připravím klasickou bramborovou kaši a vmíchám do ní osmažené jehličky rozmarýnu. Na čisté pánvi si následně prohřeji propasírovaný výpek, přidám do něj i šťávu, kterou mezitím na talíři pustilo maso, koňak, asi polovinu panáka, orestované lišky, vmíchám asi polovinu šlehačky a nechám prohřát, poté ještě případně dosolím/opepřím a přidám pár kapek citrónové šťávy, případně ještě trochu koňaku. Poté stáhnu plamen a vmíchám malý kousek másla. Maso servíruji přelité omáčkou s liškami a s bramborovou kaší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena