pondělí 29. srpna 2016

Švestkové bramborové knedlíky


Milý deníčku...švestkové knedlíky z bramborového těsta jsou pro mne symbolem koncem horkého léta a nástupem léta babího. Moje prababička říkala švestkám kadlátky a když zavřu oči, tak si ji vybavím, jak sedí v šátku a svetru na lavičce pod švestkou a zkouší, jestli už jsou kadlátky dostatečně zralé...a nejen z nostalgie si tak švestkové knedlíky nedokážu nikdy v srpnu odepřít!




A jak na to...

550g brambor
150g hrubé mouky
50g dětské krupičky
2 vejce
špetka soli
švestky

Brambory si uvařím, nejlépe den předem ve slupce, nechám vychladnout a v den zpracování je oloupu a nastrouhám na struhadle najemno. Přidám k nim mouku, krupičku, vejce a špetku soli a vše ručně zpracuji na hladké a hlavně nelepivé těsto, na moukou podsypaném válu. Švestky si omyji, naříznu a vypeckuji. Vždy si uloupnu kousek těsta, udělám z něj placku asi na velikost dlaně a přetáhnu jej přes celou vypeckovanou švestku, nesmí mi švestka vykukovat, ale zas by těsto nemělo být moc silné. případně ještě v dlaních zformuji do souměrné koule. Knedlíky vařím ve vodě, tak dlouho dokud samy nevyplavou na hladinu. Poté vyjmu, lehce vidličkou propíchnu a servíruji  - naprosto nutná je kombinace hodně cukru a rozpuštěného másla, dalšími variantami - je nastrouhaný tvaroh, pribináček, zakysaná smetana, mák nebo opražená strouhanka na másle...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena