středa 13. července 2016

Lago di Garda aneb Když milujete Itálii, není co řešit, část první


Milý deníčku...severní Itálie je místem, kam se několikrát do roka snažím vracet, a to nejen proto, že mi dojde předchozí zásoba parmazánu a pecorina :) Je to asi ta nejkrásnější část Itálie, plná hor, nádherné krajiny a historických měst. A především, skvělé kuchyně. Je tu znát vliv jak rakouské kuchyně, tak tu dostanete tu nejlepší pastu. A pokud chcete vážně skvělou dovolenou, vyražte k severoitalským jezerům. A to celoročně. Největším italským jezerem je Lago di Garda. Na severu úzké, ukryté mezi skalnatými vrcholy, s pitoreskně položenými vesničkami v kopcích, obklopené vinicemi, na jihu široká placka s příjemným středomořským klimatem, cypřišovými háji, oleandry a všude se skvělým jídlem. A ano, jezdí sem všichni sportovní nadšenci, ale do této kategorie se vážně neřadím:) V létě tu najdete skvělé pláže (boty do vody s sebou) a na podzim zase frčí procházky, víno a jídlo! A kam na jihu Gardy pokud nejste autem? Výbornou zprávou je, že po celém jezeře je skvěle rozvinutá vodní doprava. Takže se dostanete prakticky kamkoli.



Jedním z nejhezčích míst jižní části je dle mého Bardolino. Městečko stejného jména jako místní, vynikající, odrůda vína, s křivolakými uličkami, příjemnými bary a tou nej zmrzlinou.


Nebo Sirmione, antické město s největší římskou vilou v severní Itálii, Grotte di Catullo, krásné, avšak oblíbený bod turistů, 


a nebo Desenzano del Garda, jedno z největších měst u celého jezera. Tři pláže, dvě piazzy a centrum nočního života. A přesto neskutečné klidné a odpočinkové, zvlášť když se projdete po břehu jezera, nebo sedíte na piazze a jen tak sledujete okolní ruch. Což je jeden z mých nejoblíbenější způsobů tráveních italských podvečerů :)


Protože co by to bylo za podvečer, bez skleničky aperitiva před večeří! A jak je v Itálii zvykem, ke své sklence spritzu z Aperolu nebo Huga (prosecco, máta a bezinkový likér, drink způsobující naprostou závislost), dostanete většinou i něco na zakousnutí..a to od pečiva, sendvičů, svou bohatostí suplující večeři, přes olivy, nakládanou zeleninu, salami, po obyčejnou mističku brambůrek nebo slaných oříšků. V ceně vašeho drinku. Což je věc, co na Itálii zbožňuju, protože je přeci logické, že když něco pijete, tak chcete něco zobat! Pro majitele minimální náklad, pro Vás maximální radost! 


A jelikož bylo nejjednodušší dostat se do Desenzana, neboť leží na přímé trati Milán - Verona -Benátky, zvolili jsme jej za svou základnu i my. A skvěle se tam najedli!:) Na ryby z jezera a také mořské plody bych doporučila Ristorante Al Portico, přímo na břehu Gardy. Jako pozornost podniku jsme na uvítanou dostali skvělou bruschettu, nasáklou olivovým olejem a rajčatovou šťávou, lepší jídlo jsme ani nemohli chtít.


A ano, v Itálii jím jako Ital. Jen s tím rozdílem, že vynechám antipasto. Ale poctivě zhltnu primi piatti, tedy chod, kterým je buď pasta či nějaké dobré risotto. Jako třeba tady, asi nejlepší rizoto s mořskými plody, krásně krémové a hladké.


A pak následuje secondi, což je buď maso nebo ryba. Bez přílohy, maximálně jeden brambůrek či zelenina. A nebo fritto misto, tedy smažené plody moře, zakápnuté citrónem.


A občas mám místo i na dolci, no dobře, nikdy si ho neodepřu, spíš jsou výjimky, když si ho nedám. Jako třeba tady. Bylo horko:) A tak jsme (podotýkám po zaplacení) dostali na stůl dvě úplně ledové láhve. V Itálii dost často dostanete v lepší restauraci panáka nějaké pálenky nebo likéru jako pozornost podniku. V jedné byla výborná domácí ořechovice. V té druhé limoncello, tedy italský citrónový likér. Ale jaké! To nejlepší limoncello, co jsem kdy pila! Ta láhev byla na začátku plná...


A pokud nemáte rádi ryby, vyzkoušejte klasickou italskou kuchyni. V Osterii Saporedi Vino. Podnik ukrytý kousek od hlavního náměstí skrývá kuchyni jako od italské mammy. Od regionální speciality, raviol plněných dýní se šalvějovým máslem, po gnocchi, lehké jako dech, s brasato, dušeným hovězím na víně a hoblinami tartuffo nero, černého lanýže, taktéž regionální specialita.


A jelikož je brasato vynikající, mají ho tu i jako secondi, s grilovanou polentou. Nebo klasické dušené hovězí, na víně a rajčatech. A nezapomeňte, Garda je místem mnoha skvělých odrůd vín, mimo Bardolina i Valpollicely nebo famózního Amarone!


No a pokud Vaše srdce touží po pravé italské pizze, zkuste ji v Kapperi!



A víte, co je lepšího než italská zmrzlina? Zmrzlina u jezera!:) Ciao!


Adresy:

Ristorante Al Portico
Via Anelli 44
Desenzano del Garda
http://ristopescealportico.it/

Osteria Saporedi Vino
Via Roma 45
Desenzano del Garda
tel: +39 (0) 309 120842

Kaperri
Via Nazario Sauro 7
Desenzano del Garda
http://www.kapperi.eu/app/

1 komentář:

  1. My jsme byli v Itálii letos poprvé a byla to naše první dovolená u moře s manželem, takže jsme se strašně těšili :-) . Vyrazili jsme autem na 14 dní a manžel z toho měl docela obavy. Před odjezdem ale u auta vyměnil co šlo, objednal všechno z https://www.intercars.cz/ a při řízení jsme se střídali, takže jsme to zvládli úplně v pohodě a celou dovolenou jsme si moc užili :-) .

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena