středa 8. června 2016

Acquacotta


Milý deníčku...acquacotta, neboli vařená voda, je tradiční toskánská (a také umbrijská) polévka, u které mám vždy pocit, že sedím v krajině poseté olivovníky, slunce praží a vzduch neskutečně voní, a já jím a jím..Jako všechny italské polévky, i acquacottu najdete v mnoha regionálních obměnách, lišící se v použití různých druhů zeleniny, já však osobně mám nejraději tuto prostou verzi s rajčaty, cibulí, česnekem, mrkví, bylinkami a řapíkatým celerem, vonící opečeným bílým chlebem a dobrým pecorinem...





A jak na to...

2 stroužky česneku
špetka šalvěje a tymiánu
1 cibule
olivový olej
3 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
5 rajčat nebo 1 plechovka
vejce (jedno na osobu)
hrst pecorina nebo parmazánu
bílý chléb nebo foccacia
sůl, cukr a pepř

Na pár kapkách olivového oleje si zpěním jednu nasekanou cibuli a bylinky. Za stálého míchání nechám karamelizovat. Jakmile cibule trochu zhnědne, nasekám stroužky česneku a oloupané a nakrájené mrkve a nakrájený řapíkatý celer. Zeleninu trochu osmahnu a zasypu malou lžičkou cukru. Ovšem pokud  mám domácí rajčata tak cukr vynechám. Spařím a oloupu si rajčata, nasekám je a přidám do hrnce, nebo na zeleninu vyliji obsah plechovky. Po 10 minutách vše zaliji asi 4 hrnky zeleninového vývaru či vody, osolím a opepřím a nechám asi 35 minut vařit. Nakonec do polévky opatrně rozklepnu vejce a asi 5 minut je v polévce vařím, bez míchání, měla by se Vám uvařit vcelku, ovšem nepřevařte je. Na malé kapce olivového oleje opeču natrhané kousky bílého chleba, které rozložím do talířů, opatrně na pečivo vylovím vejce a přeliji polévkou. Vše bohatě zasypu nastrouhaným pecorinem nebo parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena