středa 23. března 2016

Pečené kuře s mandlovou nádivkou


Milý deníčku...pečené kuře s mandlovou nádivkou v sobě spojuje to nejlepší, co si můžete o Velikonocích (a nejen o nich) dopřát. Samozřejmě, vše si můžete připravit coby samostatný pokrm, jak křehké křupavé kuře, tak výbornou jarní nádivku. Ano, každý pečené kuře zná a je to strašně obyčejné a neoriginální jídlo, ale dohromady s bramborovou kaší dostanete ten nejlepší oběd!








A jak na to...

3 starší rohlíky
hrst mandlí
hrst petržele, tou opravdu nešetřete
2 vejce
mléko
rozmarýn nebo saturejka
dobré kuře
sůl a pepř

Kuře si omyji, hlavně vevnitř, osolím a opepřím. Pod kůži na prsou vtlačím vždy po kousku másla. 

Rohlíky si nakrájím na menší kousky a na trošce másla je na pánvi opeču dozlatova. Rozklepnu si vejce a žloutky dám do jedné misky, promíchám a přidám k nim opečené rohlíky a zaliji asi necelou deci mléka. Nasekám si mandle a petržel, smíchám s rohlíky. Z bílků vyšlehám pevný sníh. Ten pomalu vmíchám k rohlíkům, osolím a opepřím.

Nádivku po lžících dám do kuřete, kuře poté buď zašiji nebo alespoň sepnu párátky. Ze zbytku nádivku udělám malé bochánky, které dám vedle kuřete. Stejně tak kolem kuřete dám kousky másla. Nakonec ho posypu bylinkami, přiklopím pokličkou z alobalu, kterou vidličkou na pár místech propíchám a dám péci na 180 °C. Pokud se mi bude zdát, že se kuře připéká, podleji ho lehce vodou. Peču dokud není kuře měkké a pak asi na 20 minut odklopím alobal a peču jen tak, aby krásné zezlátlo a bylo křupavé. Pak už stačí jen naporcovat a vydělat párátka/nit. Nejlepší je s bramborovou kaší!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena