neděle 31. ledna 2016

Trondheim - severská romantika k nakousnutí


Milý deníčku...jestliže se vydáte do Norska, většinou jedete za přírodou. Nebo za rybolovem. Nebo za turistikou. A v zimě lyžovat. A tak člověk většinou vynechá civilizaci a města. Ale v případě Trondheimu by to byla škoda. Je to menší město (180 tis., ale je 3. největší v Norsku! :), ale vážně moc milé s příjemnou atmosférou. A může ho i vystihnout motto místního fotbalového klubu, "Stolt fortid, stor fremtid" neboli hrdá minulost, světlá budoucnost. Historie (založeno 997, bývalé hlavní město, sídlo arcibiskupů, dodnes místo korunovace norských panovníků) se tu snoubí s budoucností, v podobě jednoho z největších center (místní univerzita) pro výzkum komunikačních a také podmořských technologií. A ten studentský ráz tu je znát na každém kroku, už jen tím, že většina kaváren je stále narvaná :) 




Ač přímé spojené s Prahou neexistuje, přes Oslo nebo Bergen tu jste cca za 3 - 4 hodiny. Z letiště pak doporučuji vlak do centra, jezdí sice jen jednou za hodinu, ale vyjde Vás o polovinu (asi 70 NOK) levněji než flybus, i rychleji časově (asi 35 min). Věcí co dělat tu je spousta. Velkolepá a největší skandinávská katedrála Nidaros s nádherným hřbitovem kolem, norské korunovační klenoty vedle v arcibiskupském paláci, pevnost Kristiansten nad městem, v létě ostrov Munkholmen a turistika/lyžování v okolní lesně jezerní oblasti Bymarka. A hlavně procházky kouzelnými uličkami, dřevěný most Gamle Bybro z něhož je asi ten nejkouzelnější výhled na řeku Nidelva lemovanou barevnými domy s přístavními sklady, za níž již čeká čtvrť Bakklandet, duch starého Trondheimu s barevnými a malými dřevěnými domky a plno kaváren. 







A pokud máte hlad, upřímně, bez peněz v Norsku do hospody nelez(te). Návštěva restaurace je i pro samotné Nory něčím výjimečným, tady se běžně nechodí do restaurace na obědy, čekejte speciální důvod pro návštěvu - rande, oslava etc...O alkoholu ani nemluvě. Je libo jedno pivo za 250 Kč? Jako fakt... Ale pokud se chcete v Trondheimu skvěle najíst, pošlu Vás do do restaurace To rom og kjøkken, tedy dva pokoje a kuchyně. Za mě asi nej v celém Trondheimu. Lokální produkce ve fine dining podání. Vybírat můžete z a la carte, či denního menu (3 - 5 chodů) cenově od 525 NOK (za 3 chody/os. bez wine pairingu).


Já zvolila právě nabídku dne, sestávající ze sobího carpaccia, kořenové zeleniny, kaparů, brusinek a hráškových výhonků. Upřímně, zvláštnější a lepší a jemnější maso jsem neochutnala.


Věcí kterou nesmíte v severním Norsku vynechat je maso z kraba královského. Tyhle potvory s půlmetrovýma nohama mají jemnější a delikátnější maso a loví se pouze na severu Norska a Ruska.


Ryby tu opravdu umí. Čerstvé, jemné, chuťově skvěle doladění, jak třeba tento duhový pstruh s beurre blanc, fenyklem a kaviárem z lososa.


A jelikož bylo předvánoční období v plném proudu, nemohla jsem si odepřít nejmilovanější norské vánoční jídlo. Bůček s kostí. Kterému tu nepochopitelně říkají ribbe. Žebro. Norové milují svoje vepřové. A vánoce bez ribbe nejsou Vánoce. Stejně jako bez pohádky Tre notter till Askepott - českých Tří oříšků pro Popelku na Štědrý večer. Každoročně noviny otiskují debaty dietologů, kteří shodně dochází k závěru, že "když je to jednou ročně tak to fakt nevadí", střídající se s údaji kolik tun bůčku již bylo prodáno a bloggeři a televizní shows se předhání v zaručených receptech jak docílit správné spro svør  - křupavé kůžičky. 


Tradičně se servíruje s vařenými bramborami a zelím. Pro děvče co vyrostla na knedlo vepřo zelo nic nového, ale to zelí, to bylo tak skvělé, sladkoslané, s brusinkami a skořicí, že jiné od té doby odmítám vařit.


A jako dezert čokoládová pěna. Ano, Norové čokoládu milují.


Jako další hodně příjemné místo Vám mohu doporučit bistro Folk og fe, člověk a zvíře. A sepětí s přírodou je základním konceptem. Slow food, spolupráce s lokálními dodavateli a farmáři a bistro šmrnc. 


Mám menší úchylku, miluju pečivo co Vám naservírují při čekání. Čerstvé křupavé/domácí pečivo a máslo. Co víc chtít :) Ve Folk og fe křupavý knackenbröt a černý chléb s melasou a rozinkami doplněný máslem se solí (pecka!) mne dostal do kolen. Tu ošatku mi doplnili 2x. Co se týče jídla, máte zde na výběr ze 3 - 7 chodového menu (od 495 NOK/3 chody/os..). 7 nedáte, věřte mi :) Amuse bouche bylo zcela v duchu naší předvánoční návštěvy. Chips z lutefisk a brambor s hořčičným dipem - dobré, slané, křupavé, vůbec ne špatné. 


Protože jíst lutefisk to chce silnou náturu. Nebo být Nor. Čerstvá treska se nechá (nejčastěji na Lofotech) vysušit na vzduchu, pak se naloží do roztoku louhu (jako fakt) a až je průsvitná a napitá, zamrazí se nebo rovnou zpracuje. Jelikož se při tepelné úpravě zmenší, říká se jí lutefisk - něco jako mizející ryba. Další z norských vánočních jídel, kdy Vám naservírují rybu, hrášek, vařené brambory, sladký hnědý sýr, osmaženou slaninu, křen, bramborové placky lefse a vše si zalejete rozehřátým máslem. Anyone interested??:)


Coby předkrm jsme ochutnali to nejlepší z lokální trondheimské produkce. Šunku tak jemnou, že jamón iberico se může jít zahrabat, ořechový chléb, místní ovčí a jehněčí salámy a nepřekonatelnou domácí zakysanou smetanu.


Vánoce v Norsku by taky nebyly nic bez Pinnekjøt, jednoho z nejgeniálnějších norských jídel, zde v podobě teriny a naložené zeleniny.


Pinnekjøt jsou jehněčí žebírka, nasolená a pak se uvaří, jestli budete mít možnost, jděte do nich. Jsou bezkonkurenční.


Hlavní chod celkem zklamání, neboť filet halibuta byl vysoký a nešťastně propečený, spíše přepečený. Ale zase  - tu úžasnou beurre blanc s liškami kolem jste mohli jíst lžící, tak byla dobrá a v kombinaci s máslovo -křenovo-bramborovou kaší (nejlepší kaše co jsem kdy jedla) a teplým salátem ze zeleniny byl výsledný dojem nakonec dobrý. 


Sýry z místní produkce byly příjemným překvapením ve své intenzitě, chuti a vůni. Blumové pyré a perníčky peparkakor vše skvěle doplnily. Oproti švédským pepparkakor jsou ty norské kořeněnější, více v chuti podobné našim a méně sladké.


U dezertů mám ve Skandinávii zkušenost, že hodně využívají ovoce a nejinak tomu bylo i zde - tenké plátky jablek spolu s hustým krémem,


nebo dostanete čokoládu, zde coby křehký čokoládový koláč s rakytníkovou pěnou.


Pokud si myslíte, že když se půjdete radši najíst někam do fast foodu ušetříte, vyvedu Vás z omylu. Pokud ale máte chuť na pořádný burgr, zkuste v Trondheimu SuperHero Burger. Něco mezi hodně hipsterským bistrem a fast foodem.


Ale mají tu svoje máslové housky, každý burger je poctivý a plný masa. A případně domácí hranolky se smaženým rozmarýnem (32 NOK). Zkuste klasický BBQ burger (139 NOK),


nebo burger s trhaným BBQ vepřovým, který je vážně neskutečně šťavnatý (136 NOK).


Věřte mi, v Trondheimu se rozhodně nudit nebudete! Ha det bra!


To rom og kjøkken
Carl Johans gt 5, Trondheim
http://www.toromogkjokken.no/hjem

Folk og fe
Nedre Bakklandet 6, Trondheim
http://folkogfe-bistro.no/folk-og-fe-restaurant-on-bakklandet-trondheim/

SuperHero Burger
Olav Tryggvasons gate 1, Trondheim
https://www.facebook.com/superheroburger.tryggvasonsgt#_=_


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena