Milý deníčku...klasické italské ragú z mletého masa (pozor neplést s boloňským ragú, kde nejsou rajčata) je moje stálice dlouhých zimních večerů. Vzpomínky na slunné dny v Itálii projasní každý zimní večer, nevýhodou však je, že neseženete dobrá rajčata a proto dost často beru za vděk passatou nebo konzervovanými rajčaty. V létě nejčastěji připravuji ragú s těstovinami, zatímco v zimě se otevírá větší pole působnosti - servíruji ho jen s nastrouhaným parmazánem a bílým pečivem, s bramborovou kaší a nebo ho využiji jako základní kámen pro klasické lasagně (recept na ně objevíte níže).
středa 25. listopadu 2015
pondělí 23. listopadu 2015
Jablečný chinois
Milý deníčku..chinois, neboli "Číňan" je francouzský máslový koláč, tradičně s náplní ze žloutkového krému a rozinek. Letošní úroda jablek mne však dovedla (donutila) k nápadu postavit tradiční postup na hlavu a připravit podzimnější verzi. Můj muž to nazval vytuněnou snídaňovou žemlovkou, koláč zůstává krásně vláčný a máslový i druhý den a velkou výhodou je odlamování jednotlivých šneků, takže si nikdo nemůže stěžovat na špatný kousek:)
čtvrtek 12. listopadu 2015
Podzimní výlet do Poděbrad
Milý deníčku...Poděbrady jsou perfektním místem pro celodenní podzimní výlet. Malé klidné lázeňské městečko, se zámkem, nejslavnějším rodákem (ano správně, Jiří z Poděbrad, sochu naleznete na náměstí) a nádhernou stezkou kolem Labe. Romantika jak vyšitá Z Prahy se sem dostanete cca za hodinu a k procházkám v záři spadaného listí jsou naprosto ideální. Kolonáda, lázeňský park, funkcionalistická architektura, čerstvý vzduch, železitý minerální pramen, to je minimum co můžete udělat pro své zdraví a ducha. Trochu si zde vždy připadám jak za první republiky (kdybyste nevěděli, tak film s Vlastou Burianem, Hrdinný kapitán Korkorán, se natáčel právě zde). A aby toho zdraví nebylo moc, chodím tu po dlouhé procházce i ráda na jídlo. Mým favoritem je Café Oliver. Příjemná kavárna/bistro s hodně dobrou kuchyní. Nic hoch, takový ten dobrý bistro styl s příjemnou obsluhou, minusem je na můj vkus obsáhlý a předvídatelný lístek, ale najíte se tu nejlépe v celých Poděbradech. Velkým plusem je i zahrádka přímo na pěší zóně, v létě však bývá doslova obležená.
úterý 3. listopadu 2015
Pečený bůček & Colcannon
Milý deníčku...bůček. Pro mne asi největší překvapení minulého roku. 20x let jsem ho nejedla, majíc ho ve škatulce rodinné oslavy + chleba + nakládačky a osobně jsem tomu ztuhlému kusu masa s tukem nikdy nepřišla na chuť. Ani pečený to neměl u mne lehké, protože se pro mne nepochopitelně pekl s králíkem (moje další noční gastromůra). Ale poslední rok dostávám rozum (stárnu) a zjišťuju, že jednoduchá chuť šťavnatého masa je ve své podstatě geniální a skvěle ho využijete hlavně v asijské variaci. Po česku je nejlepší ho upéci jen s cibulkou, pepřem a kmínem a naservírovat ho s nepřekonatelnou kalorickou bombou, což je irský colcannon, nálož brambor, kapusty, šlehačky a másla. Ale neznám lepší podzimní kombinaci :)
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)
©2013-2019 Všechna práva vyhrazena