sobota 19. prosince 2015

Vánoční rumový dort



Milý deníčku...jestliže Vás nelákají tradice a nebo jen hledáte zpestření vánoční tabule, zkuste tuto variaci na tradiční anglický vánoční dort ze sušeného ovoce. A kromě toho ovoce je celý nasáklý pravým a nefalšovaným rumem. Co víc si k vánoční pohodě přát?:)

Přeji Vám ze srdce krásné Vánoce plné skvělého jídla, lásky a hlavně pohody!
Vaše Housewife




A jak na to...(na formu 18 cm)

200g másla
180g hnědého cukru
3 vejce
160g hladké mouky
100g namletých mandlí
2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
asi 100 g sušeného ovoce - švestky, třešně, brusinky, datle, fíky etc..
50 ml rumu - nejlépe Stroh, pokud tuzemák tak je lepší nějaký kořeněný rum
2 balení bílého fondánu (200g) pokud máte rádi sladké, pokud ne stačí 1
meruňkový džem

Změklé máslo a cukr vyšlehám do pěny.Potom přidávám po jednom vejce a vyšlehám do hladkého krému. Mouku smíchám s namletými mandlemi a pomalu přimíchávám do pěny. Nakonec vmíchám nastrouhaný zázvor a nakrájené sušené ovoce. Vyložím si formu pečícím papírem, nebo ji dobře vymažu a vysypu a naliji do ní těsto. Uhladím ho stěrkou. Dort dám do trouby vyhřáté na 150 stupňů a peču jej asi hodinu a půl, lépe více než méně. Horký upečený dort vytáhnu z trouby a propíchám jej špejlemi. Poté ho hned zaliji rumem. Bude to krásně syčet a prskat :) Nechám vychladnout, pak zakryji utěrkou a nechám ho uležet do druhého dne. Rozehřeji si asi 4 lžíce džemu a dort jím pomažu. Fondán si rozválím (na vále podsypaném moučkovým cukrem) - podle toho jak jej máte rádi, je hodně sladký, takže buď oba na jednu vrstvu, nebo jeden na tenčí. V obou případech si ze zbytku můžete vykrájet ozdoby. Potáhnu dort, jen vršek, zbytek odkrojím. Nechám asi hodinku uležet.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena