středa 25. listopadu 2015

Ragú


Milý deníčku...klasické italské ragú z mletého masa (pozor neplést s boloňským ragú, kde nejsou rajčata) je moje stálice dlouhých zimních večerů. Vzpomínky na slunné dny v Itálii projasní každý zimní večer, nevýhodou však je, že neseženete dobrá rajčata a proto dost často beru za vděk passatou nebo konzervovanými rajčaty. V létě nejčastěji připravuji ragú s těstovinami, zatímco v zimě se otevírá větší pole působnosti - servíruji ho jen s nastrouhaným parmazánem a bílým pečivem, s bramborovou kaší a nebo ho využiji jako základní kámen pro klasické lasagně (recept na ně objevíte níže).





A jak na to...

2 mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
1 menší cibule
2 stroužky česneku
3 rajčata nebo plechovka konzervovaných či asi 500 ml passaty
červené víno 
sůl, pepř, cukr
olivový olej
tymián a oregáno
500 g mletého hovězí masa

Cibuli si nakrájím najemno a zpěním na oleji. Přidám nasekaný česnek. Na kostičky si nakrájím mrkev a celer, tady pozor, část s listy již nekrájím. Přidám necelou lžičku cukru a nechám mrkev trochu zkaramelizovat. Přidám maso, promíchám, osolím a opepřím, promíchám a zaliji sklenicí dobrého červeného vína. Nechám chvíli vařit, alkohol se musí odpařit a zůstat pouze chuť vína. Na konec přidám spařená a oloupaná rajčata, pokrájená na kostky nebo konzervovaná z plechovky či passatu, pokud josu hodně kyselá, přidám další lžičku cukru. Poté přihodím bylinky, ať už čerstvé nebo sušené. Zaliji ještě trochou vody. Nechám vařit do té doby, než se všechny chutě propojí, tedy na mírném plameni cca 2 hodiny.

Servíruji buď s těstovinami a parmazánem, čerstvým pečivem nebo bramborovou kaší. A nebo ho použiji jako základ pro lasagně. tam ale doporučuji přidat více o něco málo více vína a vody, ragú musí být trochu tekutější. A lasagně jsou nejlepší z

mozzarelly
suchých plátů lasagní
strouhanky
másla

Zapékací misku si vymažu máslem a vysypu strouhankou. Spodní část tvoří vždy suché lasagně, poté vrstva ragú, na něj bešamel, trochu plátků mozzarelly, zase suché pláty lasagní (nebojte se je zlomit do tvarů jež potřebujete), ragú, bešamel, mozzarellu a pokračuji asi do tří čtvrtin zapékací misky (pokud dáte plné, garantuji Vám, že polovina vyběhne a připeče se v troubě), jak rozměry misky dovolí. Pamatujte, že poslední vrstva musí být pláty lasagní, ragú, bešamelu a mozzarelly, A tím končit. Peču na 180 stupňů dozlatova, cca 40 minut, vidličkou pak zkusím, zda jsou již lasagně měkké.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena