čtvrtek 12. listopadu 2015

Podzimní výlet do Poděbrad


Milý deníčku...Poděbrady jsou perfektním místem pro celodenní podzimní výlet. Malé klidné lázeňské městečko, se zámkem, nejslavnějším rodákem (ano správně, Jiří z Poděbrad, sochu naleznete na náměstí) a nádhernou stezkou kolem Labe. Romantika jak vyšitá Z Prahy se sem dostanete cca za hodinu a k procházkám v záři spadaného listí jsou naprosto ideální. Kolonáda, lázeňský park, funkcionalistická architektura, čerstvý vzduch, železitý minerální pramen, to je minimum co můžete udělat pro své zdraví a ducha. Trochu si zde vždy připadám jak za první republiky (kdybyste nevěděli, tak film s Vlastou Burianem, Hrdinný kapitán Korkorán, se natáčel právě zde). A aby toho zdraví nebylo moc, chodím tu po dlouhé procházce i ráda na jídlo. Mým favoritem je Café Oliver. Příjemná kavárna/bistro s hodně dobrou kuchyní. Nic hoch, takový ten dobrý bistro styl s příjemnou obsluhou, minusem je na můj vkus obsáhlý a předvídatelný lístek, ale najíte se tu nejlépe v celých Poděbradech. Velkým plusem je i zahrádka přímo na pěší zóně, v létě však bývá doslova obležená.


Měla jsem tu skvělou zelňačku, bohužel jsem ji již neobjevila v současné nabídce,



nebo klasický slepičí vývar, jehož kvality osobně nedocením, ale rozhodně není špatný.


Je to hloupé začít burgerem, ale jejich burgr Oliver je fakt hodně dobrý, i když je to klasická klasika s cibulovou marmeládou a slaninou. Ale budete hodně spokojení (i odchovanci pražských top burgráren).


Skělé maso hledejte v případě entrecote, s cibulovými kroužky, ovšem telecí demi-glace abyste pohledali... ale upřímně, maso bylo skvělé a ladilo s ostatním výborně.


Panenka s hříbkovou omáčkou je už taková ta nudná česká klasika, osobně mě to moc nebaví. Většinou Vám ji moc propečou a máte ji jako podešev. Prostě když budou čeští kuchaři dělat méně panenek a třeba více bůčku, budeme všichni moc rádi. Hříbková omáčka byla ale krásně krémová a výborně dochucená, ale bylo jí hodně. Což mě taky nebaví.


Telecímu řízku nemám co vytknout - možná jen, že koprový salát pár lidem nepojede, ale byl příjemnou změnou.


Hovězí líčka na víně mne překvapila. Silný základ z kořenové zeleniny, rozmixované, krémová br. kaše a nahoře křen! Silný čerstvý křen! Úplně jiná chuť než běžně od líček na víně čekáte a moc mě to (a příjemně) překvapilo!


Jako dezert - palačinka s javorovým sirupem - palačinky moc po jídle nemusím, tahle byla tenká, dobrá kombinace chutí, nemám co vytknout,


ovšem já dám radši přednost dortu. A cheesecake tu vážně umí!


A pokud opravdu nemáte hlad, skočte si aspoň do kavárny Viola na kolonádě. Její lehká ošolíchanost, nerudný personál a prvorepublikový interiér přímo vybízí dát si klasický chlebíček. 


A poctivě, s máslem, vlašákem a šunkou!


Adresy:

Café Oliver
T.G. Masaryka 655
Poděbrady
http://www.cafeoliver.cz/

Kavárna Viola
Lázeňská 363/5¨
Poděbrady

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena