středa 14. října 2015

Katsudon a Tonkatsu aneb japonská řízková variace


 Milý deníčku...ač jsem velkým fanouškem jak klasického řízku s br. kaší, tak i rakouské schnitzl variace, japonská klasika má něco do sebe. Japonský řízek, neboli tonkatsu, je oproti českému řízku křupavější a díky obalení v hrubší japonské panko strouhance nenasákne při smažení tolik oleje. Seženete ji v oddělení exotických potravin (určitě Tesco a svého času jsem ji viděla i v Albertu), běžně na netu, někdy i v obchodech se zdravou výživou a pro pražské v centru třeba korejské potraviny v Celnici nebo na Koněvové). Podává se s omáčkou tonkatsu (spešl kořeněná omáčka do které řízek namáčíte) a čerstvě nakrouhaným hlávkovým zelím. Katsudon, to už je taková variace "toho co zbyde" z řízku tonkatsu, pro mě ale daleko více zajímavější, s voňavou omáčkou, vejcem a rýží, neskutečně dobré a lahodné.




A jak na to...

vždy musíme začít s Tonkatsu:

kotlety bez kosti
sůl a pepř
hladká mouka
vejce
panko strouhanka

Kotlety si po celé šířce lehce naříznu, jsou to takové malé zářezy po stranách a na povrchu kotlety, cca půl cm. Lehce naklepu, opravdu lehce, kotleta by si měla udržet tvar. Obalím je klasicky v mouce, rozšlehaném vajíčku (měla by stačit polovina vejce na dvě, pokud máte malá dejte celé) a obalím v panko strouhance, klasicky jako trojobal. Smažím na oleji dozlatova, dokud není řízek hotový. Řízek vyjmu a překrojím je na plátky, nechám jej však pohromadě.

Pokud mi stačí tonkatsu, tak si nakrouhám čtvrt hlávky bílého zelí a do misky naliji tonkatsu omáčku, podávám horké.

a pokud chci Katsudon:

hotový tonkatsu řízek
jarní cibulka nebo cibule
sójová omáčka
mirin (japonské rýžové víno na vaření, seženete v e-shopech či specializovaných obchodech)
voda
vejce
případně koriandr na ozdobu (pokud nepoužiji jarní cibulku)

hotová a horká dušená rýže (nejlépe japonská, nebo obyč)


Nakrájím si bílou část jarní cibulky na tenká kolečka. V pánvi poklicí přivedu k bodu varu (a pak hned ztlumím) vodu, přiliji sójovou omáčku a také mirin (dávám v poměru 1:1,5:1,5, po dcl, podle toho kolik chcete porcí) a přidám jarní cibulku. Nechám dusit 5 - 10 minut, aby cibulka změkla. Poté na omáčku předám nakrájený tonkatsu řízek (přendejte jej nakrájený "vcelku", aby si zachoval tvar), rozšlehám si vejce a řízek jím přeliji. Zaklopím pokličkou a nechám minutku dusit, jen tak, aby se vejce zatáhlo. Jakmile je hotový, přendám do misky s uvařenou rýží, přeliji zbytkem omáčky a posypu nakrájenou zelenou částí jarní cibulky nebo koriandrem.

1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena