pátek 30. října 2015

Dýňové rizoto


Milý deníčku...dýňové rizoto vařím vždy, když mám náladu pod psa, potřebuji se uklidnit vařením a hlavně dodat rychlou energii. Nejenže má nádhernou pozitivní barvu, ale přidáním sušené šunky, pancetty nebo klasického pršutu a hlavně dýňového oleje na závěr, se klasická dýňová chuť ještě více prohloubí a olej oddá rizotu krásně oříškový nádech. S velkou porcí parmazánu pak již není co řešit, snad jen to, zda budete či nebudete slavit Halloween :)


 A jak na to...

polovina menší dýně, vydlabaná (na dvě porce stačí čtvrtina)
rýže arborio
polovina cibule
malý stroužek česneku
dobrý zeleninový nebo drůbeží vývar
bílé lehké víno
špetka tymiánu
sušená šunka, pancetta nebo pršut - hrst
máslo a olivový olej
dýňový olej
parmazán

Dýni si oloupu a nakrájím na menší kostky. Nasekám na jemno cibuli, nechám rozpustit máslo s kapkou olivového oleje a zpěním ji na něm- tzn. začnu ji opékat, ale nesmí zhnědnout. Potom přihodím česnek, opatrně s ním, stačí opravdu troška. Přidám suchou rýži a osmahnu - rýže začne lehce pukat. Přiliji víno - tak, aby rýže byla do zalitá, ale ne přelitá. Pozor na páru! Co je nejdůležitější - musím ztlumit plamen a míchat - jinak se začne připalovat. Nechám vyvařit. Až se víno vyvaří, což bude opravdu rychle, přidám první naběračku vývaru a promíchám s rýží. Jakmile se tekutina vsákne, přiliji další. Jakmile začne rýže být měkčí, přidám nakrájenou dýni a špetku tymiánu a nechám vařit za stálého podlévání vývarem. Dýně by se Vám neměla úplně rozvařit. Zatím co se rizoto vaří, nakrájím si na menší kostičky šunku a opeču ji na pánvi, přidávám ji do rizota až je opečená. Druhou možností pak je opéci ji v troubě. Jakmile začne rizoto mít tu správnou konzistenci (tedy je měkké a krémové), přidám šunku, vmíchám trochu másla, dýňový olej a menší hrst nastrouhaného parmazánu. Případně osolím a opeřím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena