neděle 13. září 2015

Základní rajčatová omáčka a ricottové gnocchi



Milý deníčku...i když se už vzdáte myšlenky na léto, rajčatové sezóny se ještě vzdát nechci. Moje jednoduchá rajčatová omáčka na těstoviny potěší i začátkem podzimu, vlastně, vařím ji celoročně, i když v zimě si vezmu na pomoc plechovku konzervovaných rajčat. Je snadná, rychlá a skvělá, prostě jeden z těch klasických rodinných držáků. A pokud ji doplníte domácími nadýchanými a lehkými "ňoky" z ricotty, které jsou, ač se to na první pohled nezdá, strašně snadné, dostanete kombinaci naprosto nepřekonatelnou...




...i když, se špagetami je rajčatová omáčka taky naprostá pecka!


A jak na to...

Rajčatová omáčka:
polovina cibule
2 stroužky česneku
5 - 6 rajčat
cukr, sůl, pepř
olivový olej
bazalka

Na začátku máte na výběr - buď omáčku uděláte z rajčat bez slupky a nebo se slupkou. Mám ráda obě varianty, ale záleží na vás. takže si buď rajčata naříznu zespodu do kříže a zaliji horkou vodou, nechám chvíli, než se začne slupka odlupovat a poté je nakrájím na menší kousky, a nebo je nakrájím rovnou i se slupkou. Na oleji poté zpěním najemno nasekanou cibulku, za chvíli přidám česnek. na orestovanou cibulku naliji rajčata, přidám necelou lžíci cukru, osolím, opepřím a nechám vařit na mírném plameni, víceméně by měla omáčka jen probublávat. Občas zamíchám a nechám rajčata provařit a zredukovat - měla by mít hustší konzistenci. Poté ji dochutím a nakonec přidám čerstvou nasekanou bazalku.

Ricottové gnocchi:
kelímek ricotty
velká hrst nastrouhaného parmazánu
1 vejce + 1 žloutek
cca 80 - 100 g mouky
špetka soli

První věcí, co musíte udělat je zbavit ricottu přebytečné vody. Dám si tedy na talířek tři vrstvy papírových utěrek , na ně dám ricottu a nechám asi čtvrt až půl hodinky v lednici odstát - přebytečná voda se do utěrek vsákne. Poté smíchám ricottu, parmazán, vejce, mouku a sůl dohromady a zpracuji na hladké těsto. Jestli se těsto bude lepit, nezoufejte, je to normální. Zabalím ho do folie, potom nechám tak na půl hodiny v lednice odstát a pak z něj na pomoučeném vále vytvaruji tři hady, ze kterých odkrajuji malé noky, a vždy je vidličkou rozmáčknu. Ve velkém hrnci si nechám vařit vodu, osolím ji a postupně do ní házím ňoky. Nechám je provařit, dokud nevyplavou na hladinu, bude to trvat tak 3 - 5 minut, jestli se vám budou zdát uvnitř ještě syrové, nechte je ještě chvíli provařit. A pozor, ve vodě zvětší svůj objem.




1 komentář:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena