čtvrtek 24. září 2015

Hraběnčiny řezy


Milý deníčku...hraběnčiny řezy jsou nejlepší dezertem pro začátek podzimu! Moje první vzpomínky jsou však krušné, neboť jsem je coby malý špunt objevila na rodinné návštěvě a šíleně se jich přecpala. I dnes mám problém se celkem uhlídat, protože kombinace šťavnatých jablek a tvarohu je vražedně dobrá. Proč se jim říká hraběnčiny netuším - možná díky bohatosti náplně, či faktu, že se nejlépe jí ještě teplé dezertní vidličkou. Jsou trochu pracnější na přípravu, ale chce to nenechat se odradit, i když Vám sněhová vrstva trochu spadne. A stejně je nejlepší to křehké sladké těsto!



A jak na to...

500 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
4 žloutky
kostka másla (250g)
menší lžíce prášku do pečiva
špetka soli
60 ml studeného mléka

Vše smíchám v robotu dohromady na hutné těsto. Rozdělím si ho na dvě části, jednu větší ( asi 2/3)  a druhou menší a dám je minimálně na hodinku a půl uležet do mrazáku. Na plech dám pečící papír a nastrouhám na něj rovnoměrně větší část těsta - mělo by rovnoměrně zakrývat celou plochu. A nebo pokud nestíhám, dám do mrazáku jen menší část a tu druhou na papír vtlačím do souvislého plátu. Poté na něj rozetřu tvarohovou náplň z:

kostky tvarohu
vanilkového cukru (sáček a půl)
kapky rumu 
trochy mléka
a 1 žloutku

kdy vše vymíchám dohromady (mohu přidat i pár rozinek) a naliji na těsto. Na to přijde směs z

800 g oloupaných a nastrouhaných jablek
a špetky skořice

 a úplně nahoru vyšlehám z 5 bílků sníh. Vše by mělo tvořit rovnoměrné vrstvy. No a nakonec nastrouhám poslední vrstvu, z menší části těsta, nemusí být zaplněná všechny plocha, spíše rovnoměrně. Peču na 180 °C dozlatova asi 40 minut.

2 komentáře:

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena