sobota 15. srpna 2015

Pljeskavica


Milý deníčku...horké letní večery je třeba co nejlépe využít. Ačkoli moc nejsem fanda grilování, grilované pljeskavici nikdy neodolám. Tahle balkánská specialita se tradičně podává s pitou, kajmakem (něco mezi smetanou a sýrem), velkým množstvím syrové cibule a hlavně ajvarem - zeleninovou pastou z paprik, lilku a rajčat. Skvěle vynikne právě v kombinaci s mletým masem a zvláště s touto vynikají, šťavnatou plejskavicí (i když já ho můžu i v kombinaci s čerstvým sýrem a křupavým pečivem). Na zatím nejlepší jsem narazila v Lidlu, mají ho ale nepravidelně. A moje pljeskavice se neobejde buď bez bílého bramborového chleba, nebo domácích, v troubě pečených hranolek, na něž recept najdete zde.


A jak na to...

mleté maso - minimálně mix vepřového a hovězího s větším podílem hovězího, nejlépe mix vepřového, hovězího a jehněčího, pro 2 osoby stačí cca 400 g
chilli paprička
větší cibule
sůl a pepř, olej

Cibuli si nakrájím na jemno a smíchám s mletým masem. Přidám nasekanou chilli papričku, samozřejmě množství dle chuti, sůl a pepř. Dobře propracuji, musíte z toho dostat všechen vzduch a nechám minimálně hodinu a lépe více odležet v lednici. Potom si namastím dlaně olejem a tvaruji placky, dělám větší, ale tenčí. Placky opeču na grilu nebo grilovací pánvi, případné ožehnutí není na škodu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena