neděle 23. srpna 2015

Nektarinkový crumble


Milý deníčku...v létě se vždy snažím volit opravdu jednoduché recepty, které jsou snadné a nenáročné na přípravu. Taky už jen z hlediska vlastního pohodlí chci zkrátit dobu, kdy v kuchyni jede trouba na plné pecky, na minimum. A nikdy nevynechám tento crumble. Ač ho mám ráda i v jeho "zdravější verzi" s rebarborou a jahodami, nektarinková, popřípadě broskvová verze není o nic horší. A co víc, ovocný základ je variabilní, když k němu přidám pár kapek rumu, sherry nebo portského a nechám vychladit, mám výborný ovocný salát. Zde ale místo máty volím raději bazalku. Nektarinkový crumble je skvělý jako snídaně nebo dezert na líné odpoledne, v létě jej nejlépe doplníte vychlazenou zakysanou smetanou nebo vanilkovou zmrzlinou. 



A jak na to...

2 - 3 nektarinky/broskve
8 máslových sušenek
20g másla
2 lžíce polohrubé mouky
máta, stačí pár lístků
hnědý cukr
šťáva z poloviny citronu

Nektarinky/broskve vypeckuji a nakrájím na kostky nebo plátky, je to celkem jedno. Přidám lžíci cukru, nasekanou mátu a šťávu z citrónu, nechám chvíli marinovat. Z mouky, másla a 2 lžic cukru si vypracuji drobenku, rozdrtím sušenky (buď válečkem v utěrce nebo v robotu) a přidám je k drobence, dobře společně propracuji. Do zapékacích misek navrstvím ovoce, zasypu sladkou posypkou a dám asi na 20 minut do trouby, vyhřáté na 185 °C. Podávám buď holé, ale nejlépe se zakysanou smetanou a nebo zmrzlinou.






3 komentáře:

  1. Mňam vypadá to báječně, určitě vyzkouším :) Broskve miluji

    OdpovědětVymazat
  2. vyzerá super, ja som crumble objavila len minulý rok :D ale zbožňujem ho, zatiaľ som robila slivkové a jablkové, ale s nektarinkami sa mi to velice pozdáva :D vyskúšam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste, je příjemně nakyslý v kontrastu se sladkou chutí, dokonalé léto! :)

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena