čtvrtek 6. srpna 2015

Bún bò Nam Bộ


Milý deníčku...v letním horku potřebuji spoustu zeleniny a pokud k tomu všemu chci i skvělé maso, sáhnu po klasice vietnamských bister plné vůně a neskutečných chutí, Bún bò Nam Bộ. Po letních závitcích moje nejoblíbenější jídlo. Pochází z jižního Vietnamu a po rozklíčování z toho dostane překlad jako nudle bún s hovězím () z oblasti Nam Bộ. A jelikož si nebudu hrát na odborníka, sáhla jsem po prověřeném receptu, jak jinak, než od Viet Food Friends. A zjistila, že stejně budu muset improvizovat. Asijskou perillu jsem takhle večer po práci fakt nesehnala (zkuste SAPU nebo holešovickou tržnici, ale můžete si ji lehce vypěstovat, jak dokazuje pan Cuketka zde), citrónovou trávu výjimečně také ne a pro sušenou cibulku jsem se odmítla práskat přes celé město do Ikei. Asi kdybych nakupovala den předem tak by to (v Praze) nebyl problém, ale pokud máte okamžitý nápad v pátek večer, moc s tím nenaděláte. Ale poradila jsem si a myslím, že moje varianta je úplně v pohodě na běžné vaření. OK, klasické Bún bò Nam Bộ jako od vietnamské maminky to nebude, ale myslím, že není zač se stydět. Koriandr, zelenina, zázvor (jo, improvizovala jsem), oříšky a skvělé šťavnaté maso.




A jak na to...

350 g hovězího zadního
polovina limetky, nebo celá malá
zázvor
3 stroužky česneku
2 mrkve
ledový salát
koriandr
cibule
větší hrst nesolených arašídů
rybí omáčka, sůl, pepř
klíčky mungo
nudle bún (rýžové nudle, tenké)
sezamový nebo slunečnicový olej
jablečný ocet

Hovězí si nakrájím pár hodin či den předem, na tenké plátky, vážně se to vyplatí, dlouhé asi 7  - 10 cm max. Prostě Vám musí vzniknou sousta, která sníte najednou. Dám do misky, kterou mohu zakrýt pokličkou. Přidám nasekané tři stroužky česneku, tři lžíce rybí omáčky, pár stroužků zázvoru, asi lžičku a šťávu z limetky. Poté malou špetku soli a trochu pepře. Promíchám a nechám zakryté marinovat.

Dále si připravím zálivku z:
rybí omáčky
vody
cukru krupice
jablečného octa
3 stroužku česneku
polovinu chilli papričky nebo sušených kousků

Cukr, ocet, rybí omáčku a vodu si smíchám v poměru 1:2:4:8. Berte to po lžících, já osobně vždy množství zdvojím. Taky je třeba zálivku ochutnat, může se Vám zdát, že něčeho přebývá/chybí, to už prostě závisí na chuti. Já osobně dávám o něco málo víc rybí omáčky i cukru. Česnek si nasekám a na kapce oleje ho osmažím. Potom přidám nasekané chilli a vliji směs vody s octem. Nechám jen lehce prohodit a hned sliji, na podávání je nejlepší vlažná.

Arašídy si nasucho na pánvi opražím a poté polorozdrtím v hmoždíři a nebo v utěrce válečkem. Cibuli si nakrájím najemno a na trošce oleje osmažím do zlatova. Poté smíchám s arašídy a trochu celou směs osolím.

Mrkev oloupu a nakrájím na tenké nudličky. Ledový salát omyji a nakrájím na proužky. Většinou krájím tak půlku hlávky. Klíčky propláchnu, je třeba asi tak dvě hrsti. Koriandr ani nesekám, beru celý. Pokud neseženete jinde, zkuste Albert, mají tam občas chlazené listy koriandru ve vaničce a nebo celou rostlinu v květináči, tady radím ho nešetřit a na jedno použití ho zlikvidovat.

Nudle připravím podle návodu, akorát do vody, v níž se budou vařit, přidám lžičku jablečného octa a špetku soli.

A blížíme se do finále! Maso i s česnekem nechám na kapce oleje opéci (dávám po kouscích, bude slepené), dejte pozor, nejdříve pustí hodně šťávy, ale ta se vyvaří a pak se Vám nádherně opeče.

Podávám vše dohromady v jedné míse/misce, nahoru dám vždy směs arašídů a cibulky a zaliji trochou zálivky. 


2 komentáře:

  1. Po měsíci v Malajsii na asijská jídla nemám moc chuť. :D Ale ukládám si recept do záložek na někdy jindy! :) Díky za tip. Právě u mě na FOODblogu probíhá Summer GiveAway o dva velké oleje společnosti Bohemia Olej. Budu ráda, když se zúčastníš! Corculum♥ Oleje se do kuchyně vždycky hodí. :) Měj se krásně! Š.

    OdpovědětVymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena