pátek 5. června 2015

Salát z pečené červené řepy s mozzarelou


Milý deníčku...salát z pečené červené řepy s mozzarelou je taková klasika, která nikoho neurazí. Je rychlý, snadný a neskutečně se hodí do vlny veder, které doufám vydrží. A když ne, tak jím nepohrdnete ani o chladném podvečeru, řepa díky chilli krásně zahřeje :) Zálivku jsem vylepšila o dýňový olej, který dodá skvělou oříškovou příchuť, pokud ho ještě nemáte, šup pro něj, využijete ho jak do zeleninových salátů, tak třeba na vídeňský bramborový salát se schnitzelem a na podzim krásně doplní dýňovou sezónu.


A jak na to...

2 řepy
špetka tymiánu
chilli paprička nebo chilli vločky
2 mozzarely
rukoly tolik, kolik sníte
med nebo javorový sirup (za mne sirup, teď jím nahrazuji med skoro všude)
citrónová šťáva
olivový olej
dýňový olej
sůl, pepř

Řepu oloupu (v gumových rukavicích) nakrájím poloviny na plátky asi 1 cm, dám na plech vyložený pečícím papírem. Pokapu olivovým olejem a posypu tymiánem a chilli kousky (papričku na jemno případně nasekám, nemusí být celá). Dám péci asi na 185 C° dokud nezačne lehce karamelizovat a není měkká. Smíchám si dvě lžíce olivového oleje, lžíci dýňového (na poměrech netrvám, je možno otočit), lžičku medu či javorového sirupu, citrónovou šťávu dle chuti a sůl a pepř a vyšlehám na hladkou zálivkovou emulzi. S polovinou zálivky promíchám omytou rukolu, přidám upečenou červenou řepu (neměla by být úplně horká, ale taky ne studená, prostě teplá), druhou polovinu zálivky, promíchám opět a na salát natrhám obě mozzarely, opět jen lehce promíchám a zakápnu olivovým olejem a lehce opepřím.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena