středa 10. června 2015

Rebarborový rozvar s jahodami


Milý deníčku...léto pro mne začíná, jakmile dozraje rebarbora. Rebarboru miluju už odmalička, trpká chuť mi evokuje prosluněné horké letní dny a rozhodně netrpím výčitkami, když sním třeba polovinu rebarborového koláče sama. No a když rebarboru zkombinuji s jahodami, to teprve chuťové buňky řvou blahem! A jelikož jsem dostala nádhernou domácí rebarboru (pořád říkám, že bych ji měla na našem balkóně nějak začít pěstovat) s jasně červenými stonky, zrodil se nápad - rebarboru svařím s jahodami a vznikne skvělý rozvar, který mohu po vychlazení napatlat jak třeba na Pavlovu, tak na zmrzlinu, ranní ovesnou kaši, hustý jogurt, panna cottu nebo sníst jen tak. Pokud to vydržíte než vychladne...


A jak na to...

2 velké rebarbory nebo 6 menších
6 jahod + 6 na pokrájení
zrníčka z poloviny vanilkového lusku nebo kapka vanilkové esence
pár kapek koňaku nebo portského
60g cukru (tady chce ochutnávat, případně přidat cukr, pokud je rebabora kyselejší)
kapka citrónu (jen na vůni)

Rebarboru si loupu, odkrojím suché konce a nakrájím na kostky. Nejlepší by bylo pokud byste mohli použít jen červenou část, dodá rozvaru nádhernou barvu a zbytek si schovejte třeba na muffiny, crumble nebo již zmiňovaný koláč. Dám do hrnce, zaliji trochou vody jen aby byla rebarbora do půlky ponořená a nechám vařit. Přidám nakrájené jahody a přisypu cukr a vanilku. Za stálého míhání vařím na střední plameni a jakmile se rebarbora začne rozvařovat na pyré, přidám kapku citrónu a pár kapek alkohol. Pokud vaříte rozvar pro děti samozřejmě vynechejte. Přeliji do misky nebo skleničky a nechám vychladnout, poté přidám nakrájený zbytek jahod - pokud možno na tenčí plátky a poté nechám vychladit v lednici. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena