pátek 3. dubna 2015

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem



Milý deníčku...bez velikonoční nádivky pro mne nejsou Velikonoce. A taky bez recitování geniálních hlášek při každoroční repríze Veselých Velikonoc (společně s závistivým úšklebkem při pohledu na Sophii Marceau) následným ládováním se čokoládou (kterou Vám nedonese velikonoční zajíček, ale trapně si ji koupíte, doprovázené u pokladny pohledy typu mladá paní, vy asi máte hodně dětí, že joo), manželovým hledáním asi stoleté pomlázky (stejně Vás radši nakonec seřeže čerstvě urvaným prutem) a barvením vajíček (která stejně barvíte jen proto, že máte chuť na vaječný salát). Ale velikonoční nádivka prostě musí být, i kdyby trakaře padaly. Je křehoučká, nadýchaná a provoněná jarními bylinkami. Pokud máte možnost do nádivky přidat i mladé kopřivy či pampelišky, neváhejte, pro mne je však spásou medvědí česnek. Díky němu nádivka krásně voní a je šťavnatá. A pokud si o velikonoční neděli upečete kuře, jehněčí či jiné  maso (telecí, králík..), zbytky masa do nádivky krásně zužitkujete. A s bramborovou kaší je prostě vynikající. A přesně to si říkám, když z ní celé odpoledne potupně vyďobávám mandle a olupuju vypečené rohy tak, aby se na to nepřišlo, že joo...Vždycky to můžete svést na velikonočního zajíčka...

Veselé Velikonoce!



A jak na to...

zbytky masa z předchozího dne (pečené kuře, králík, jehněčí, telecí...)
dvě velké hrsti medvědího česneku (či poměrně namíchat s ostatními bylinkami)
4 rohlíky
3 jarní cibulky
3 plátky slaniny či pršutu
hrst oloupaných mandlí
4 vejce
300 ml mléka
špetka prášku do pečiva
80g povoleného másla pokojové teploty+ na vymazání formy
sůl a pepř

Oddělím žloutky a bílky. Začnu šlehat máslo se špetkou soli a postupně do něj zašlehám žloutky. Rohlíky si nakrájím na kostky a asi čtvrtinu dám nasucho sušit do rozehřáté trouby. Zbytek zaliji v míse mlékem. Na pánvi si rychle nasucho opeču nakrájenou slaninu či pršut, přihodím nakrájenou jarní cibulku a natrhané kousky upečeného/vařeného masa. Vše chci jen lehce opéct. Medvědí česnek omyji - chce to pořádně vymýt a zbavit veškeré hlíny a zbytků listí, lehce si ho spařím horkou vodou, následně zchladím studenou, vymačkám vodu a nasekám. Nasekám si na jemno také mandle, Vše přidám k rohlíkům, společně s vyšlehaným máslem se žloutky, masem s cibulkou a promíchám. Osolím, přidám špetku prášku do pečiva, opepřím a promíchám. Z bílků si vyšlehám tuhý sníh a opatrně vmíchám do hmoty na nádivku. Formu na biskupský chlebíček si vymažu máslem a vysypu strouhankou. Opatrně do ní vliji nádivku. Peču ve vyhřáté troubě na 150 °C - 160 °C. Podávám s bramborovou kaší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena