úterý 31. března 2015

Tvarohové boží milosti


Milý deníčku...boží milosti se tradičně připravují v období masopustu, či jako pašijové pečivo. Také druhů přípravy je povícero - asi nejznámější jsou kynuté a smažené jako koblihy, já osobně dávám přednost milostem pečeným v troubě z křehkého tvarohového těsta, obaleným ve skořicovém cukru. Pokud se Vám tedy nechce péci beránka, mazanec, jidáše, hot cross buns, velikonoční muffiny či další sladkosti, zkuste boží milosti. Tři zářezy symbolizují boží trojjedinost, splňují tedy i liturgickou funkci Velikonoc. A nejlepší jsou ještě horké! Nebudu si ale foukat, pekla jsem je poprvé před pár týdny a sbalila jsem je jako obvykle v rámci testování druhý den do práce. A i druhý den jsou super!



A jak na to...

280g hladké mouky
250g tvarohu
60 g másla
půl lžičky sody
3 žloutky
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
lžička rumu
špetka nastrouhané citrónové kůry

cukr moučka+ skořice na obalování

Z všech ingrediencí zpracuji hladké těsto, které nechám zabalené do folie odležet asi hodinku v lednici. Poté rozpůlím, rozválím na tenčí plát a rádýlkem vykrajuji tvary, nejlépe obdélníky, které uprostřed třikrát prokrojím, jen uprostřed, nepřekrojím. Lehce si vymastím plech sádlem nebo olejem a kladu na něj čtverce. Peču na 175 °C, asi po 5 minutách milosti obrátím, měly by být hnědé po obou stranách a znít na poklep dutě. Ještě horké milosti po upečení obalím v prosátém moučkovém cukru smíchaném s mletou skořicí. Jakmile lehce vychladnou, obalím je ještě jednou, 

5 komentářů:

  1. Tak ty vypadaji luxusne ! A nejsou kynute a navic s tvarohem. Vsechno s tvarohem je vyborny. Dekuji za recept. O vikendu je udelam.

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste dotaz: tvaroh ve vanicce nebo v kostce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy používám kostku víceméně vždy, přijde mi že je chuťově lepší..bez ohledu na to, že je všestranější na použití..každopádně přeji ať milosti chutnají!

      Vymazat
  3. Tvaroh v kostce je lepší,ten ve vaničce má málo sušiny a moc teče.Já ho nepoužíván vůbec na nic - ani na pomazánky.
    Zfraví Věra z Litoměřicka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a souhlasím, avšak beru ho občas na milost :) smíchaný s cukrem coby rychlý dezert po večeři..

      Vymazat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena