neděle 1. března 2015

Špenátové balíčky & řecký salát s mátou


Milý deníčku...naštěstí je už březen, což znamená, že slunce a léto jsou prakticky za rohem. Jestliže ale potřebujete pořádnou dávku energie, moře a slunce a nekonečné sledování Mamma mia! Vás už nudí (i když, ruku na srdce, koho by nudili Skarsgåd, Brosnan a Firth, že), zkuste si vzpomínky na loňskou řeckou dovolenou (a nebo se navnadit se na tu letošní) vyvolat jinak. Primární recept pochází od Jamieho Olivera, avšak avizované 15 minut meal to není ani náhodou (kdybych měla stejnou armádu poskoků, tak možná, na tom musím ještě zapracovat :) A jelikož filo těsto není stále tak dostupné, jak bych chtěla, lehce jsem improvizovala. Ale myslím, že to rozhodně nebylo ke škodě! 


A jak na to...

Špenátové balíčky ( 6 )
listové těsto
špenát
polovina červené cibule
olivový olej
2 stroužky česneku
polovina balkánského sýra
polovina hrsti rozinek
sůl a pepř
rozšlehané vejce na potření

Listové těsto rozválím (a nebo si koupím už to hotové, rozválené) a rozdělím na 6 čtverců. každý dám do vymazané a vysypané formy na muffiny tak, aby vznikl jakýsi balíček, jehož rohy budou koukat ven. Na oleji zpěním nakrájenou cibuli, přidám špenát (nedělejte si hlavu a kupte mražený, ale pokud možno listový, ne pyré), trochu osolím a opepřím a nechám dusit. Ke konci přidám nasekaný česnek. Nakrájím si balkánský sýr na kostičky a zamíchám je do špenátu, přidám i hrst rozinek. Promíchám, aby se vše dobře spojilo. Pokud Vám špenát přijde hodně vodnatý, zkuste špenát trochu vymačkat. naplním náplní balíčky z těsta. Konce těsta pak přehnu k sobě, vzniknou z toho takové větrníky. Pomažu je rozšlehaným vajíčkem a peču na 170 ° C dozlatova. Balíčky podávám s řeckým bílým jogurtem, lehce přelitým medem.

Řecký salát s mátou
1 a půl červené cibule
čerstvá máta
rukola
okurka
černé olivy
rozinky
mandle
dobrý olivový olej
citrón, sůl, pepř

Nakrájím si červenou cibuli, dám ji do velké mísy spolu s rukolou, Nasekám si lístky máty a promíchám ji s cibulí a rukolou. Okurku oloupu a škrabkou z oloupané okurky krájím tenké plátky, opět přidám do salátové mísy. Zakapu dostatečným množstvím olivového oleje (vše by mělo být krásně obalené) a zastříknu citrónem. A ještě dochutím solí a pepřem. Na pánvi zahřeji kapku olivového oleje, na něj mandle a nechám opražit. Jakmile dostanou krásně ožehnutou barvu, přidám prohřát olivy, jen na chvíli a na poslední chvíli přihodím rozinky. Vše vyklopím na salát, promíchám a rychle servíruji.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena