čtvrtek 26. března 2015

Olivový chléb


Milý deníčku...nic Vás nenakopne víc, než představa víkendu. Nezapírejte. A moje představa víkendu - to je dobré jídlo. A vaření. A spoustu času. No a není nic snadnějšího, než si upéct skvělé víkendové pečivo. Jedním z mých favoritů, nejen ke sklence dobrého vína o sobotním večeru, je olivový chléb. Když je ještě horký, budete chtít sníst celý bochník - je voňavý, křupavý a přesto vláčný..a ještě lépe si ho vychutnáte, když ujíždíte na olivách:) A co víc - je tak snadný, že ho zvládne naprosto každý!


A jak na to...

500g hladké mouky
1 sáček sušených kvasnic
špetka cukru
větší lžička mořské soli
150 ml vlažné vody
50 ml dobrého olivového oleje + na pomazání
po půl plechovce zelených a černých oliv - doporučuji bez pecek, jestli si nechcete vylomit všechny zuby

Olivy nasekám na poloviny, nebo natrhám. Vše smíchám dohromady,  propracuji dobře těsto a nechám kynout na teplém místě. Asi po hodince a půl je těsto vykynulé a je třeba ho znovu prohníst. Vytvaruji z těsta bochník (anebo cokoli chcete), dám na plech s pečícím papírem a pomažu olivovým olejem. Troubu předehřeji na 200 °C , na plech nastříkám pár kapek vody a peču, dokud chléb není zlatavý a nezní na poklep dutě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena