čtvrtek 5. února 2015

Zapečená čekanka


Milý deníčku...čekanka není u nás ještě pořád u nás masově rozšířena, ale já si myslím, že po vlnách šílenství po červené řepě a červené čočce její čas brzy přijde...stále ji mám nejraději syrovou a  křupavou v salátu, ale jestliže je za okny stále sníh, zkuste belgickou klasiku, zapečené čekankové puky s bešamelem a dobrou šunkou. Nahořklá chuť tu krásně kontrastuje se slaností a jemností šunky a bešamelu a doplněna salátem z polníčku, je hřejivým a přesto svěžím zimním jídlem.



A jak na to...

čekankové puky
šunka
ementál
mléko
máslo
hladká mouka
sůl, pepř

Čekanku uvařím v osolené vodě, stačí ať je ještě lehce tvrdá, asi tak 5 minut. Zapékací misku si vymažu máslem, každý čekankový puk osuším a rozříznu napůl. Každou polovinu zabalím do plátku šunky a asi poloviny plátku sýra. Naskládám do zapékací misky. Na bešamel si zpěním máslo, nasypu na něj mouku, míchám až vzniknou hrudky - jakoby tužší jíška a poté pomalu přilévám mléko a pořád míchám, až mi vznikne hustý krém. Tradičně je na bešamel třeba na 10g másla, 10g mouky a 100ml mléka - upravím podle počtu osob.Dosolím ho, zaliji jím čekankové puky a posypu vše zbytkem ementálu, nemusí ho být moc. Dám do trouby a zapékám asi na 180 °C dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena