neděle 25. ledna 2015

Langoše



Milý deníčku...tak jo, potřebovala jsem tu protivnou zimu zahnat vytvořením tukových zásob a udělala na víkend klasické langoše. Zbožňuji je již od dětství, takový čerstvě udělaný langoš zakoupený u pouličního pojízdného prodejce někdy v devadesátých letech, kdy jsme s touto maďarskou pochoutkou zažívali největší boom, byl vždy spolehlivějším prostředkem, abych byla coby rozjívené dítě chvíli zticha:) A zabralo by to i dnes :) Dnes však abychom langoše coby rychlé občerstvení třeba na trzích pohledali a třeba v Budapešti na ně již nenarazíte ani omylem, což je strašná škoda. Nejde o kalorie, pokud je dáte do rozpáleného oleje, jogurtové těsto tolik nenasákne a výsledkem je neskutečně křupavá a horká záležitost, která Vám spolehlivě vyloudí blažený úsměv na tváři. 




A jak na to...

500g hladké mouky + lžíce mouky na kvásek
1 malý jogurt
250 ml mléka
lžička cukru
dvě lžičky
2 lžíce oleje
půl lžičky sody
kostka kvasnic

Mléko ohřeji na teplotu "lokte" - tedy ani teplé ani studené, přidám lžíci mouky, cukr a jedny celé kvasnice, promíchám a nechám v teple vzejít kvásek. Do kvásku poté proseji mouku smíchanou se špetkou sody a solí, přidám 2 lžíce oleje a malý jogurt. Nechám kynout asi 2 hodinky. Poté si z těsta vždy kousek utrhnu a na pomoučeném vále rozválím tenké placky. Do kastrůlku naliji olej, bude ho třeba celkem dost, asi tak polovina láhve. Nechám ho rozpálit a smažím v něm placky. Obracím je vždy a osmažím z obou stran. Ještě horké dám na talíř s papírovou utěrkou na odsání přebytků tuku.

Horké langoše hutně pomažu pastou kterou udělám z 6 stroužků česneku, které prolisuji a vzniklou pastu rozmíchám se solí (dle chuti). Přidám lžíci oleje a dvě lžíce teplé vody. Promíchám na hladkou emulzi. 

Někteří v tomto bodě končí, já je poté buď pomažu kečupem (pokud máte domácí, budou dokonalé) a nebo zakysanou smetanou a posypu nastrouhaným sýrem (třeba goudou). 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena