neděle 11. ledna 2015

Citrónová bábovka


Milý deníčku...pokud nemáte ještě dost prosincového cukroví a láká Vás zakousnout se takhle při neděli do něčeho sladkého, nemůžete zvolit lépe, než voňavou citrónovou bábovku. Nejenže budete mít všechny suroviny doma, díky citrónům je také příjemně vláčná, křupavá, ale zároveň i pikantně osvěžují. A hlavně se Vám kdykoli povede. Bábovka, to je taková ta klasika nedělních návštěv, ať už u babiček, maminek či tchyní, a přiznejme si to, na bábovce s čajem je (nejen v zimě) něco podivuhodně uklidňujícího...



A jak na to...

4 větší vejce
250g polohrubé mouky
2 bio citróny
180g cukru krupice
1 vanilkový cukr (pokud není, tak navyšte množství cukru krupice na 200g)
1 lžička prášku do pečiva
11 lžic oleje
6 lžic horké vody
špetka soli

Zaprvé pamatujte na to, že všechny suroviny (kromě horké vody) by měly mít pokojovou teplotu. Vejce poté dobře vyšlehám s oba cukry do husté pěny. Přidám olej, vodu a šťávu a nastrouhanou kůru z obou citrónů. Mouku proseji a promíchám s práškem do pečiva a přisypu k tekuté směsi, dobře vyšlehám. Bábovkovou formu pečlivě vymažu máslem a vysypu krupicí či strouhankou, opravdu důkladně mezi všemi záhyby, rýhami a nezapomenu na vnitřní rozdělovač! Naliji směs do formy  a peču na180 °C asi 50 minut. Bábovku poté zaliji polevou, kterou připravím ze šťávy z 1 citrónu a 200g moučkového cukru, vše vymíchám do hladké pasty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zpět na úvod

©2013-2019 Všechna práva vyhrazena